Военноинвалиди се оплакаха от проблеми с ТЕЛК-овете

Военноинвалиди и военнопострадали се оплакаха в сряда от новите правила в медицинските експертизи за трудоспособност.

Педседателят на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите Петър Велчев съобщи, че с последната промяна в наредбата за експертизата се е променила формулата на изчисляване на военната инвалидност.

 

"Поради което при отиване и при освидетелстване на нашите хора, за съжаление ТЕЛК-ът или им отнема военната инвалидност, което е абсолютно странно, и я пренасочва като общо заболяване, явно такива са инструкциите, такава е политиката на държавата, ако има такава държава, такава политика просто не може да има, и в голяма степен се отнемат проценти и ги пускат под 50 процента, с което им се отнема някаква нищожна сума", коментира Велчев на пресконференция.

 

С индексацията на пенсиите от 1 април т. г. максималната пенсия за военна инвалидност за редници и сержанти става 165 лева, а при офицерите - 176 лева.

 

"Държавата трябва да направи такива политики, че наистина ние да се чувстваме достойни граждани на страната си“, каза Велчев.

 

В момента 6 586 души получават военноинвалидна пенсия. От тях военноинвалидите са 3 130, а военнопострадалите - 3 456 души.

 

Хората с над 90 процента загубена работоспособност са 355.

Споделяне

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?