Военното и екоминистерство на съд заради укрита информация за "Змейово"

Инициативният комитет срещу обгазяването на Стара Загора ще съди министерствата на околната среда и на отбраната, кмета на града и еколози. Според гражданската организация всички те са укривали информация за замърсяването на града.

От инициативния комитет обясниха, че доскоро официалната версия, представяна от властите, е била градът се обгазява от серен двуокис източник на който са ТЕЦ-овете в района, но вече са открити азотни и въглеродни оксиди, източник на които е полигонът "Змейово". Апаратурата за наблюдение на околната среда е засякла в над 1300 измервания завишени концентрации на въглеродни и азотни оксиди.

Наскоро вече бившият военен министър Николай Младенов и министърът на околната среда Нона Караджова категорично отхвърлиха вероятността дейности на военния полигон да са допринесли за замърсяването. Караджова припомни, че причините за последното обгазяване са автомобилният трафик, битовото изгаряне на твърди горива, производствени процеси с котли и метеорологичната обстановка – обяснение, което по-рано разгневи жителите на града с несериозното си звучене.

Редица изследвания, проведени на военния полигон, сочен от жителите на региона най-често за основен замърсител на района, досега са показвали, че дейността там не причинява замърсяване на околната среда в региона. Дори в разгара на предизборната кампания за парламентарните избори бившият военен министър Николай Цонев, тогава кандидат за депутат, за да се хареса на избирателите, обяви, че е издал заповед за закриване на "Змейово".

Скоро след това приемникът на поста му Николай Младенов съобщи обратното - че полигонът няма да бъде закриван. Оказа се, че Цонев дори не е издал организационна заповед за закриването на полигона, както бе казал, а процедурата по закриването на полигона изобщо не е стартирала.

Споделяне

Още по темата

Още от България