Военното министерство било предупредено за опасната язовирна стена, но не направило нищо

Военният министър Аню Ангелов е бил информиран от бившия областен управител на Хасково Румен Данев през декември 2010 година за пропадналата стена на язовир "Иваново" и за потенциалната опасност от наводнение на селата Бисер и Иваново.

Това става ясно от писмо до министъра на отбраната с дата 6 декември 2010 г., подписано от Румен Данев. Писмото бе разпространено във вторник от БСП.

В него Румен Данев пише, че е необходимо МО незабавно да предприеме мерки за отстраняване на възникналите пробойни в язовирната стена на яз. Иваново, защото има потенциална опасност за наводнения. В писмото се посочва, че язовирната стена е предоставена в управление на Министерството на отбраната.

"В тази връзка е необходимо Министерството на отбраната незабавно да предприеме мерки за отстраняване на възникналите пробойни и набелязаните в доклада на комисията от община Харманли мерки за привеждане на язовира в нормално експлоатационно състояние, тъй като Иваново създава потенциална опасност от наводнения за селата Бисер и Иваново", се посочва в писмото.

От МО не оспориха истинността на документа, но отказаха да го коментират и съобщиха, че не знаят дали военният министър е отговорил на областния управител на Хасково. От БСП твърдят, че такъв отговор не е имало.

Преди ден от министерството съобщиха, че то не е собственик на язовир Иваново, той не му е предоставян за управление и не е завеждан в неговия баланс.

Бившият областен управител Румен Данев, чийто подпис стои под писмото до Аню Ангелов, в момента е депутат от ГЕРБ, след като влезе на мястото на станалия заместник-министър на икономиката Делян Добрев.

Данев заяви пред Мediapool, че си спомня писмото. Той заяви обаче, че е получил отговор от МО, в което пишело, че министерството не носи отговорност за язовира.

В понеделник темата за собствеността на язовира бе коментирана и от министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов. Той обясни, че е имало преписка в общината по подаден сигнал за пропукана язовирна стена, но от местната администрация не е направо нищо по проблема.

"Язовирът е на военното министерство и община Харманли. Там има неразрешен спор от години. Имало е преписка по подаден сигнал за това, че язовирната стена е пропукана, но общината доколкото разбрах не е взела мерки", заяви Найденов пред Дарик радио.

Премиерът Бойко Борисов пък коментира, че няма значение чий е бил язовир Иваново и "кой го стопанисва – дали община, дали военни".

"Собствеността му се е прехвърляла, но с това ще се занимае прокуратурата", коментира премиерът Бойко Борисов.

В същото време кметът на Харманли Михаил Лисков, който е от БСП, каза на пресконференция във вторник, цитиран от harmanli.bg, че от 2003 година повече от две трети от язовира, включително и стената му, са държавни, респективно на военното министерство, за това има скици и още много документи. Общината притежава само една малка част от близо 28 дка.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?