Военното министерство дава сграда в Банкя за комисията по досиета

Министерството на отбраната (МО) предлага сграда за нуждите на комисията по разкриване на архивите на бившата Държавна сигурност (ДС). Това съобщи в понеделник военният министър Веселин Близнаков, който заедно с журналисти посети сградата в Банкя.

Доскоро тя е била използвана от една от специалните служби към МО - "Военна информация" и е с разгърната площ от 2 500 кв. м. Предложението ще бъде направено до Министерския съвет от Близнаков и от министъра на регионалното развитие Асен Гагаузов.

Близнаков посочи, че МО ще отстъпи сградата срещу 3 млн. лв., каквито са експертните оценки за нея. Ведомството би могло да я замени и срещу жилища за военни, от каквито има голяма нужда. Сградата се нуждае от ремонт и евентуално да бъдат осъвременени някои съществуващите системи за охрана, обясни министърът.

До края на седмицата трябва да стане ясна проверката от Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) на кандидатите за членове на комисията, в която по закон ще работят девет души. Шефът на вътрешната парламентарна комисия Николай Свинаров (НДСВ) прати имената на номинираните от всички парламентарни групи за проверка, както се изисква по закон. Законът предвижда кандидатите да не са работели за бившата ДС, да не са осъждани, да могат да работят с класифицирана информация и пр.

Новият орган трябваше да бъде избран до 22 януари, но поради бавене на левицата, която преди по-малко от две седмици даде своите предложения, сформирането му закъсня.

Вероятно нещата около комисията ще се забавят още, тъй като коалиционните партньори – БСП, НДСВ и ДПС, все още не са се разбрали по колко членове ще имат в нея.

ПГ на Коалиция за България даде за проверка в ДКСИ четири имена. НДСВ също дадоха четири свои предложения, а ДПС – двама. ДСБ пуснаха за проверка две кандидатури, ОДС един, а БНС трима.  

Споделяне

Още от България