Военното министерство е дало охранителната си фирма на прокуратурата

Каракачанов хвърли вината към опозицията: Ще пожелая на БСП да се събудят

Военното министерство е дало охранителната си фирма на прокуратурата

Военното министерство е дало одита на охранителната си фирма МОБА на прокуратурата, съобщи зам.-министърът на отбраната Анатолий Величков.

Само ден по рано от БСП обвиниха МО, че тласка фирмата към фалит и в нарушение на закона са продадени 800 пистолета и 60 хиляди патрона на цени под пазарните.

Военният министър Красимир Каракачанов не коментира по същество твърденията на БСП, но хвърли към опозицията вината за тежкото състояние на дружеството.

"Ще пожелая на БСП да се събудят и да спрат да мислят, че са във властта от снощи. Фирма МОБА е в тежко състояние благодарение на времената, когато те са назначавали министрите на отбраната и са управлявали фирмата", каза Каракачанов.

Той коментира единствено информация в партийния вестник на БСП "Дума", според която назначеният от новото ръководство шеф на фирмата Николай Наков е бил трети в старозагорската и русенската листа на "Воля" за парламентарните избори и личен адвокат на лидера на партията Веселин Марешки.

"Аз разбирам опозицията да търси слабите места на управляващите. Но не е нормално да използва откровени лъжи. Директорът на МОБА не е адвокат на Марешки, защото не е юрист", каза Каракачанов.

Анатолий Величков, който отговаря за търговските дружества, обясни, че към момента МОБА има задължения от над 1 млн. лева, които са натрупани за последните три години. В този период управляваха правителствата на Пламен Орешарски, Георги Близнашки и Бойко Борисов.

НАП е поискал 50 % от приходите на фирмата, които към момента са 800 хиляди лева месечно, да бъдат предоставени като погасяване на старите задължения, но след разговори с финансовото министерство този процент е свален до 30 и така няма опасност заетите във фирмата 1100 работници да останат без работа.

За да се намалят задълженията, МО съкращава неоправданите разходи и дава на фирмата да охранява все повече военни имоти с отпаднала необходимост.

"В администрацията са правени политически назначения. Имало е двама управители със заплата от по няколко хиляди лева", каза Величков.

Направеният на МОБА одит вече е предаден на прокуратурата и финансовата инспекция.

Според БСП дружеството не е в състояние да обслужва своята дейност, защото МО не е актуализирало договорите си за охрана с него, което води до месечни загуби от около 50 хиляди лева.

Целта да се води фирмата към фалит може да е само една - освободената ниша да бъде запълнена с други фирми, коментира преди ден депутатът от БСП Атанас Зафиров. По думите му тази практика вече върви, немалка част от обектите на МО се охраняват от частни фирми.

"Това е единственото държавно дружество, което е регистрирано по Закона за частната охранителна дейност. То изпълнява договори с Министерство на отбраната по охрана на обекти на министерството. Това е едно дружество, което само по себе си няма как да бъде губещо, тъй като то има гарантирани договори и гарантиран процент на печалба по тези договори. Какво обаче е в момента състоянието на това дружество и кой носи отговорност за тази работа?", посочи Зафиров.

"Министърът на отбраната наясно ли е, че фирмата на практика е декапитализирана, тъй като размерът на задълженията вече надхвърля уставния ѝ капитал. Наясно ли е, че е проведен търг в нарушение на няколко закона, на който са продадени 800 пистолета, 60 хиляди патрона и не малко количество бинокли", попита депутатът.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?