Военното министерство готви серия поръчки за Русия

ВВС се обяви срещу "голяма модернизация" на МиГ-овете и очаква нови изтребители

Военното министерство готви серия поръчки за Русия

На връх 105-та си годишнина българската бойна авиация няма изгледи да се доближи до стандартите на НАТО, проектът за купуването на нов тип изтребители е "на трупчета" и както изглежда по всичко ще продължи да се разчита още дълги години на старите съветски машини МиГ 29.

Командирът на Военновъздушните сили ген. Цанко Стойков съобщи в понеделник, че военният министър Красимир Каракачанов има план освен МиГ-овете да ремонтира и изтребителите Су 25, самолетите АН 30, зенитните комплекси и радиолокационните станции. Това ще генерира милионни поръчки за руския военнопромишлен комплекс и ще постави под съмнение дали ще има достатъчно ресурси за купуването на съвместима с НАТО техника и въоръжение.

Освен това ще гарантира и продължаване на българската зависимост от Русия.

"Визията за развитието на ВВС включва експлоатация на МиГ 29, Су 25 за период, който е достатъчен за усвояване и пълно придобиване за подготовка на новия боен самолет и изпълнение на всички мисии и съхраняване на щурмовата авиация. Това е свързано и с процеса по придобиване на новия боен самолет. В момента се провеждат срещи с РСК МиГ и други руски компании, които са свързани с възстановяване на авиационната техника и зенитноракетните ни комплекси", обясни ген. Стойков пред бТВ.

А покупката на нов тип изтребители засега е отложена за неясното бъдеще. Министерството на отбраната трябва да подготви отново проекта и да събере нови оферти, след като парламентарното разследване на конкурса засече серия нередности.

В отговор на въпрос Стойков каза, че разбира аргумента, че инвестициите в старата съветска техника задълбочават обвързаността с Русия, но добави: "ние имаме авиационна техника, с която носим дежурство и изпълняваме задачи".

"Тя трябва да бъде поддържана надеждно докато не намерим друг вариант на модернизация. Това заварено положение не засяга санкциите, които се предприемат от по- високите институции. Модернизацията не само на МиГ-овете, но и на Су 25 и вертолетната авиация и транспортните самолети е неминуема, ако трябва да продължи след 2020 г. (тогава трябва да бъдат освободени честотите за телекомуникационните оператори). Тя трябва да тече успоредно с ремонта, защото в противен случай те няма да могат да изпълняват летателна дейност", добави ген. Стойков.

В същото време той се обяви срещу т.нар. голяма модернизация на съветските самолети.

"За нас това е нецелесъобразно след като имаме визия за придобиване на нов тип боен самолет", добави Стойков.

Военният министър Красимир Каракачанов съобщи по-рано тази година, че е провел разговори с ръководството на руската корпорация РСК "МиГ", за да разбере колко ще струва ремонтът на всичките 15 изтребители МиГ-29, които са на въоръжение в българските Военно-въздушни сили (ВВС). Освен това на няколко пъти спомена, че е възможна и тяхната модернизация.

Ремонтът на всичките 15 изтребители МиГ 29, които имат жизнен цикъл до 2029-2030 г., ще изисква сериозни финансови средства, които поставят под съмнение волята на правителството да завърши проекта за придобиването на нови машини, съвместими със стандартите на НАТО. В последните години старите руски изтребители се ремонтират на парче с различни обществени поръчки.

Поради тази причина ВВС често стига до практиката, станала известна като "канибализъм" - да сглобява самолети от частите на останалите, за да има поне няколко, които да са в състояние да летят.

За охраната на въздушното си пространство България разчита само на МиГ-овете, които обаче са несъвместими със стандартите на НАТО. Въпреки призивите на съюзниците страната ни да скъса зависимостта на военната си авиацията от Русия и да придобие нови самолети, вече повече от 10 години проектът не може да се реализира поради различни причини.

През 2014 г. тогавашният командир на ВВС Румен Радев предупреди, че разходите за поддръжката на МиГ-овете до края на жизнения им цикъл са почти колкото тези за закупуването на ескадрила новопроизведени многоцелеви изтребители.

Обида в бойната авиация

Ген. Стойков силно се надява, че институциите ще намерят консенсус в интерес на Военновъздушните сили и проектът за нов тип изтребители ще се реализира. Според него процедурата хипотетично може да завърши за една година, но отбеляза, че "това зависи от решенията на други нива".

Генералът посочи, че парламентарната проверка на проекта за нов тип изтребители и забавянето му са довели до негативен ефект по отношение на мотивацията на хората по авиационните формирования.

"Те се чувстват пренебрегнати, донякъде обидени, и поради тази причина това се отразява на тяхната по-нататъшна мотивация за оставане във ВВС", каза Стойков.

"Пилотите и авиационните специалисти идват с нагласата да работят и да виждат кариерно развитие. Не им се предоставя възможност да летят нормално, да изпълняват задачите си нормално на нов самолет. Това е тяхната мечта. Като виждат, че надеждите им са напразни и не могат да бъдат приучени на нов самолет това са нещата, които ги разочароват и ги карат да гледат навън и след като се очертава дълги години да не намерят перспектива за ВВС. Правим всичко това да не се допусне и когато говоря с тях, освен че им казвам истината, гледам да им вдъхна доверие, че нещата ще се получат", допълни той.

Най-спешните въпроси

"Най-спешно трябва да се реши въпросът за транспортната авиация. Сключване на договор за транспортните самолети "Спартан" и ремонт на хеликоптерите Ми 17 и Ми 24, които участват във всички тренировки и мисии. Говорим за ремонт на изтребителите МиГ 29 и Су 25. Трябва да се удължи тяхната летателна годност. Самолети като Су 25 и АН 30, ако не се предприемат конкретни мерки да бъде удължена летателната им годност, спират в края на тази година! Съгласен съм, че това е свързано с намиране на ресурси , но пък ние приветстваме инициативата на министъра на отбраната за пряко договаряне и намаляване на финансовата тежест".

Споделяне

Още по темата

Още от България