Военното министерство готви стратегия за управление на ненужните си имоти

Военният министър Николай Младенов съобщи в петък, че се подготвя стратегия за управлението на военните имоти с отпаднала необходимост.

"Няма смисъл да поддържаме и харчим пари за едни сгради, които се рушат все едно да е имало война през тях, без да е имало война”, коментира Младенов. 

Сред опциите за разпореждането с имотите е и предоставянето им на общини.

Тази практика бе отхвърлена от бившия министър на отбраната Николай Цонев, който обяви, че градските управи не са добри собственици. По негово време бяха спрени замените на имоти, но не и продажбите.

Младенов коментира, че бюджетът за отбрана за следващата година – 1.44% от БВП - е "твърде малко парче от пицата" и ще се наложи цялостно преосмисляне на целите и структурите, които има Българската армия.

"Трябва да прегледаме много жестоко и безмилостно къде има неефективност в системата, която да бъдат редуцирана, така че парите наистина да отиват за това, от което има нужда", посочи Младенов.

Военният министър бе във Велико Търново за ритуала по производството на 75 лейтенанти и 41 сержанти. Той използва момента да съобщи, че дългът на Националния военен университет "Васил Левски" възлиза на 1.5 милиона лева и да припомни, че до края на годината Министерството на отбраната ще натрупа дългове за 350 мил. лева.

Поради липсата на бюджетни средства випускниците на Националния военен университет тази година са лишени от първа офицерска заплата.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?