Военното министерство обяви рекордни приходи от продажба на излишна техника

За половин година МО е взело над 62 млн. лева, които ще бъдат насочени за ремонт на авиацията

Военното министерство обяви рекордни приходи от продажба на излишна техника

Военното министерство обяви рекордни собствени приходи. За първите шест месеца на годината то е успяло да натрупа над 62 млн. лева приходи, основно от продажба на излишна армейска техника.

Така годишният план вече е преизпълнен изненадващо на фона на слабите резултати през последните години, когато ведомството се проваляше гръмко в това отношение. За сравнение за първите шест месеца на миналата година министерството отчете собствени приходи от около 17.7 млн. лева.

 Сега обаче върви напред след няколко добри сделки, направени в края на миналата година, средствата от които са постъпили през 2012 година. МО продаде шест транспортни хеликоптера Ми-17 за около 23 млн. лева, успя да постигне и добри продажби на имоти, въпреки че като цяло няма успехи на пазара.

Вече е пратено писмо до финансовото министерство приходите над плануваните да се предоставят допълнително в бюджета на МО за спешни и неотложни разходи за ремонт и възстановяване на авиационна техника и оборудване на модулните формирования, участващи в дейности за преодоляване на последствията от бедствия и аварии.

Очаква се военното министерство да ги вложи във възстановяване на хеликоптери Ми-24 и Ми-17 и поддръжка на други хеликоптери и самолети.

Военният министър залага много на допълнителните приходи от продажба на имоти и техника, като вече има предложени за продан ненужни армейски имоти за десетки милиони. Интересът към по-неапетитните имоти обаче е незначителен.

МО се превръща вече и в голям търговец с муниции. Само за първите шест месеца на годината ведомството обяви, че е продало над 2600 тона ненужни муниции.

За първите шест месеца разходите на ведомството са около 535 млн. лева. Над 64% от тях са отишли за персонала на ведомството, 32% - за текуща издръжка и едва 4% - за капиталови разходи.

Според преценката на МО над 456 млн. лева от всички разходи в крайна сметка са били по перо "отбрана" на страната, 56 млн. лева по перо "здравеопазване", 3.5 млн. лева по функция "почивно дело, култура и религиозни дейности" и други.

Споделяне

Още от България