Напрежението в армията се засилва

Военното министерство отрича заповед за 300 лева към ноемврийската заплата

Военното министерство отрича заповед за 300 лева към ноемврийската заплата

Напрежението в армията очаквано ескалира, след като военният министър обеща награди за заслужилите, но вече десетина дни няма никаква официална информация от страна на министерство на отбраната.

В петък военното министерство официално опроверга, че към ноемврийските заплати на военни и цивилни ще бъдат изплатени допълнително по 300 лева.

Информацията бе разпространена от специализираното издание pan.bg, но от военното министерство твърдят, че това е само слух и министърът не е подписвал такава заповед.

Военните от месеци не крият недоволството си към политическото ръководство на армията, като форумите в Интернет са изпълнени с критики към него, особено след решението за въвеждане на пенсионна възраст освен изискването за стаж. Освен това заплатите на военните не са увеличавани от началото на мандата. Такова повишение се подготвя за следващата година, но офицерите безпрецедентно го отказаха. 

От военното министерство обясниха, че наградите ще бъдат платени с икономии във фонд "Работна заплата". Командирите на видовете въоръжени сили ще преценят какви са наличните възможности, а преките ръководители ще изготвят предложения кои да бъдат наградени.

Още в началото на седмицата военнослужещи коментираха пред Mediapool, че очакват прехвърлянето на топката към командирите да създаде допълнително напрежение по поделенията.

Освен това военните са скептични, че могат да получат каквито и да е бонуси на фона на драмата, която организира министерството миналата година по същото време. Малко преди изборите за президент министър Ангелов обяви публично, че на базата на икономии във фонд "Работна заплата", служители, които са показали добри резултати, ще получат допълнителни средства. По-късно изпадна в типичен армейски конфуз и припомни, че в българската армия всяка заповед е предпоследна, като отмени заповедта за раздаването на бонуси и пренасочи средствата за заплащане на оставащи суми по договора за доставка на хеликоптерите "Пантер".

На фона на нарастващия брой рапорти за напускане военното министерство реши тази седмица да запази и занижените изисквания за развитие, като разреши офицерите от т.н. кариерно поле "командно" да заемат длъжности, изискващи военно звание "майор", без да са придобили степен "магистър" по специалност във военни академии. За длъжностите, изискващи военно звание "полковник" пък, няма да се изисква завършен стратегически курс или курс по мениджмънт на отбраната.

До момента военният министър Аню Ангелов твърди, че не се наблюдава вълна от желаещи да напуснат.

Споделяне

Още по темата

Още от България