Военното министерство по спешност ремонтира два хеликоптера Ми 17

Борисов обещал пари за ремонта на изтребителите, Ненчев чака "изключително добри резултати"

Военното министерство по спешност ремонтира два хеликоптера Ми 17

Военното министерство по спешност ще ремонтира руските хеликоптери Ми 17, които са оборудвани и могат да бъдат използвани за гасенето на пожарите.

Министърът на отбраната Николай Ненчев обясни, че в момента само една от машините има ресурс и екипажите се редуват на нея.

Армията разполага с четири транспортни хеликоптера Ми 17.

Според Ненчев ремонтът на една машина ще струва около 1 млн. лева, като се прави всичко възможно той да се извърши в ТЕРЕМ "Летец".

"Струва ми се, че поне два трябва да имаме в изправност, в такива случаи ги използваме на сто процента", посочва Ненчев по време на заседанието на Министерския съвет, стенограма от което бе публикувана в сряда.

През април миналата година бе пусната обществена поръчка за удължаване на ресурса и резервни части за четири хеликоптера, като се очакваше стойността ѝ да е около 20 млн. лева. Няколко месеца по-късно обаче поръчката бе спряна, тъй като за изпълнител бе избрана офшорната компания "Авионамс", а по закон фирми с подобна регистрация не могат да участват в подобни поръчки.

"Авионамс" е авиоремонтния "ТЕРЕМ - Георги Бенковски" – Пловдив, който бе приватизиран и преименуван, като собствеността му се свързваше с банкера Цветан Василев.

В последното си отворено писмо Василев твърди обаче, че дружеството вече се управлява от Командитно дружество "Пеевски, Цацаров & Сие" чрез събирателно дружество "Лазов, Кражби & Кo".

ТЕРЕМ "Летец" обаче също има необходимия лиценз и може да извърши ремонта на хеликоптерите.

По време на правителственото заседание Ненчев обявява още, че с "подкрепата" на премиера Бойко Борисов са постигнати "изключително добри резултати" за ремонта на изтребителите МиГ 29.

"На Ненчев съм му казал. Ананиев (бел. ред. - зам.-министърът на финансите), да знаеш, че съм му го обещал, на Горанов да му кажеш), сложи ли ми договор за ремонт на изтребителите на масата, му го финансираме веднага целия, за да гарантираме няколко години стабилност, докато се провеждат консултации предварителни разговори, за да могат да се подготвят", заяви премиерът.

Ненчев отказа да сключи договор с руската корпрорация РСК МиГ за ремонт и поддръжка на изтребителите, като обяви, че работата може да свърши и Полша и то по-евтино. Руснаците обаче твърдят, че Полша няма лиценз.

Ако въпросът не бъде решен, България е изправена пред опасността да не може да сама да пази въздушното си пространство.

Ненчев обаче твърди, че до края на месеца ще има договор с поляците.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?