Военното министерство подпомогнало близки НПО-та със 150 000 лева

Сградата на МО в София

Военното министерство е отпуснало общо над 144 хиляди лева на няколко неправителствени организации и сдружения през последната година, които оказват силна подкрепа на действията на политическото ръководство на ведомството. Това става ясно от писмен отговор на парламентарно питане към министъра на отбраната Ангел Найденов.

Централният съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса от резерва, чийто председател Стоян Топалов наскоро благодари на военния министър Ангел Найденов за "активния диалог с военно-патриотичните организации", е получил близо 44 000 лева.

"Ние сме дълбоко убедени, че това, което сторихте за краткото време заслужава поздравления", заяви генералът от резерва Топалов.

Съюзът на военноинвалите и военнопострадалите е получил над 56 000 лева.

Независимият национален съюз на офицерите е получил едва 3000 лева, но заради тази помощ от ГЕРБ сезираха прокуратурата. Според партията на Бойко Борисов съгласно Закона за отбраната и въоръжените сили и Закона за юридическите лица с нестопанска цел МО може да подпомага само неправителствени организации, които са регистрирани в обществена полза, а тази организация не отговаря на изискванията на закона.

Депутатът от ГЕРБ и бивш заместник-военен министър Валентин Радев съобщи пред Mediapool, че все още няма развитие по сигнала. Toй коментира обаче, че според него са подпомогнати само близки до БСП организации.

С 12 000 лева е подпомогнато и Сдружението на жените военнослужещи, което също обяви твърда подкрепа за политическото ръководство.

Асоциацията на Сухопътните войски, от чиито редове, обединяващи също бивши военни, идваха едни от най-сериозните критики към управлението на ГЕРБ в областта на отбраната, пък е получила над 15 000 лева.

В периода юни 2013 – юли 2014 година са били подпомогнати Съюзът на възпитаниците на военните на Н.В. училища, ШЗО и Родолюбивото войнство и гражданство – 6000 лева, Съюзът на ветераните от войните в България – 2000 лева и сдружение "Българско войнство 21" – 6000 лева.

Военният министър Ангел Найденов разчиташе много на подкрепата на военните от запаса, която в крайна сметка получи.

Непосредствено преди изборите за Европейски парламент Найденов се отдаде на сериозна обиколка из страната за срещи със запасното войнство, което традиционно изпитва силни симпатии към левицата.

Подкрепата бе "спечелена" основно с обявения силен социален курс от страна на БСП в сферата на отбраната. Така например, само за увеличението на дневния порцион от 60 на 90 лева са били заделени в бюджета на министерството над 14 млн. лева.

Споделяне

Още от България