Военното министерство разпродава атрактивни морски имоти

Очакваните приходи са поне за 14 млн. лева

Новопостроени хотели в местността Кокалу край Несебър

Военното министерство ще се опита да продаде пет имота с обща данъчна оценка за около 14 млн. лева, след като правителството даде "зелена светлина" в сряда. Това е вторият солиден пакет имоти, които министерството на отбраната ще пусне в продажба, след като в началото на месеца правителството даде разрешение за други шест имота за общо над 13 млн. лева.

Сега военното ведомство ще обяви търг за продажба на имоти край Несебър, Поморие, Царево и Петрич.

Първоначалната им цена ще бъде определена, като данъчните оценки се завишат с десет на сто и се прибави стойността на съоръженията, увеличена с десет процента.

Два от имотите са в местността Кокалу край Несебър. Първият е поземлен с площ 150 000 кв. м, застроен с една сграда и четири подземни съоръжения, данъчната му оценка е за над 6.3 млн. лв.

Вторият e с площ от 114 хиляди кв. м, застроен с една сграда, и с данъчна оценка от близо 4.5 млн. лева.

Другите два имота също са край морето. Единият е в местността "Хонят" край Поморие – поземлен с площ 49 792 кв. м, застроен с 21 сгради, и с данъчна оценка за над 927 хиляди лева, а другият - в местността "Вугарски път" край Царево с данъчна оценка от над 654 хиляди лева.

Последният от имотите се намира в местността "Тръстен имот" край Петрич и е с данъчна оценка от над 1.2 млн лева.

Ненужните армейски имоти са в сериозна тежест за военното министерство, като генерират разходи за милиони. Някои от най-атрактивните обаче вече бяха продадени през годините.

Министерството на отбраната в момента разполага с 1100 имота, които са с отпаднала необходимост и по отношение на които се изразходват между 12 и 14 милиона лева само за охраната. Отделно от това са средствата, които отиват за данъци и такси.

Бившият военен министър Аню Ангелов смяташе за две години - до края на 2012 година - МО да се освободи от всички армейски имоти с отпаднала необходимост, които към тогавашния момент бяха 858.

От МО обясниха липсата на интерес към имотите с кризата на пазара.

В сряда правителството взе решение и да отнеме от Министерството на отбраната имоти вСофия, които да бъдат обявени за частна държавна собственост и внесени като непарична вноска в капитала на "София Тех Парк" АД.

Имотите се намират в район "Младост" и са с обща площ 39.2 дка, като върху тях има 12 сгради.

Споделяне

Още от Бизнес