Военното министерство ремонтира за над 30 млн. лева руските хеликоптери

Серия инциденти разкриха и трагичното състояние на вертолетната авиация

Хеликоптер Ми 17

Военното министерство ще ремонтира руските хеликоптери Ми 17 и Ми 24 за над 31 млн. лева. Поръчката вече е обявена и могат да се подават оферти. 

МО иска да сключи рамково споразумение за ремонт и поддръжка на две машини Ми 17 и четири Ми 24 през следващите четири години. 
 
Старите руски машини се използват масово в размирните райони по света, като България също продължава да разчита на тях. 
 
Армията използваше Ми 17 и за гасенето на горски пожари, но в началото на юни катастрофира последната годна за летене машина. При инцидента загинаха двама души. 
 
Миналата година пък човек загина, след като военноморски хеликоптер се разби в Черно море. 
 
Случилото се потвърди отдавна известните факти за тежкото състояние на военните хеликоптери, което досега оставаше в сянка заради бедствената ситуация в изтребителната авиация. 
 
От общо 28 хеликоптери в армията летят едва 8. 
 
От 5 хеликоптера Ми-17 не лети нито един, от 5 Ми-24 лети само един, от 12 "Кугар" летят 3-4, а от 6 „Бел“ летят 3. 
 
Сега МО приоритетно се захваща с ремонта на Ми 17 и Ми 24. Изпълнителят на поръчката ще трябва да ги ремонтира основно.
 
Очаква се да има сериозен интерес към нея – както от Русия, така и от България. 
 
Наскоро национализираният завод "Авионамс", който бе част от портфолиото около фалиралата КТБ, също може да ремонтира машините, а ремонтни дейности се извършват и във ведомствените заводи ТЕРЕМ.
 
Военният министър Красимир Каракачанов иска да извади подобни дейности от разпоредбите на Закона за обществените поръчки, тъй като често се обжалват от фирми, които се занимават с "чорапогащници и банички", и се проточват много дълго във времето.  Законовите промени обаче още не са готови. 
 
Катастрофиралият преди два месеца Ми 17 бе ремонтиран от ТЕРЕМ и две руски компании. Около инцидента все още има много неясни неща. Военното министерство засекрети проверката му и я предаде на прокуратурата.
 
Още вечерта след инцидента военният министър Красимир Каракачанов съобщи пред медиите, че "трудно може да говорим за някаква пилотска грешка, най-вероятно става въпрос за някаква повреда в опашния винт". 
 
След това обаче той заяви, че "не е съвсем убеден" в тази версия. 
Споделяне

Още по темата

Още от България