Военното министерство реже още бонуси и продава коли

Военното министерство реже още бонуси и продава коли
Изправеното пред фалит военно министерство ще продава автомобили и ще отнеме абсурдни допълнителни плащания към заплатите на военнослужещите, за да осигури текущата си издръжка.

Военният министър Аню Ангелов съобщи във вторник, че смята да преустанови изплащането на допълнителни средства за служене в отдалечени гарнизони, тъй като такива гарнизони вече няма. Вече няма да се плащат и "височинни" възнаграждения, каквито се давали, когато някой, примерно, отиде по някаква работа до Боровец. Ще бъде редуциран и широкият кръг лица, които получават допълнително средства за работа в подземни обекти.

Съкращенията на тези заплащания трябва да доведат до годишното спестяване на 3-4 млн. лева.

В същото време Ангелов отчете трудности при освобождаването на армейските имоти с отпаднала необходимост, които са единствената възможност за осигуряването на допълнителни приходи за министерството.

Военният министър обяви в понеделник, че предстои приемането на закони за Военната полиция и резерва. Така военни полицаи ще бъдат насочени към охраната на стратегически обекти. Към общините пък ще има териториален резерв, който да помага при кризисни ситуации.

Не стана ясно обаче кога ще бъде изпълнена задачата, поставена на въоръжените сили лично от премиера Бойко Борисов - военнослужещи да помагат при охраната. Аню Ангелов коментира, че военното разузнаване, което в момента е на подчинение на министъра на отбраната, трябва да мине към началника на Щаба на отбраната, без да каже кога това може да стане.

Във вторник министърът представи и новите лица в екипа си. Първият постоянен секретар на МО е Николай Милков, бивш зам.-външен министър в правителството на Симеон Сакскобургготски. Титулярът за длъжността бе избран с конкурс сред още четири кандидати.

Длъжността на постоянния секретар бе регламентирана при поредната административна реформа в министерството. Той ще бъде цивилно неполитическо лице, равнопоставено по длъжност на началника на Щаба по отбраната, или на практика третият властови стълб в МО. Назначава се за срок от четири години след подбор от министъра на отбраната, съгласувано с министър-председателя.

Новият зам.-министър е Августина Цветкова, кадър на Атлантическия клуб.

Общините с лоши оферти за армейски имоти, продажбите се бавят

Аню Ангелов повтори амбицията си до края на мандата си министерството да няма на разпореждане имоти с отпаднала необходимост, но съобщи за изоставане в плана за реализирането на тази цел.

Ангелов обяви, че МО отказва да предоставя безвъзмездно на общините части от имоти. Местната власт ще трябва да поема целите имоти, съответно с разходите за охраната им и поддръжката. Освен това Ангелов иска с предоставянето на имоти да се чистят данъчни задължения на министерството към определени общини.

Много време изисква и продажбата за имоти на стойност над 1 млн. лева, тъй като те трябва да минат през Министерския съвет. Ангелов съобщи още, че се отказва от практиката министерството да изисква при търгове 50% от началната цена като гаранция.

Задържаният наскоро бивш военен министър Николай Цонев обаче твърдеше, че по-високата гаранция е нужна, за да се предотвратят схеми, при които победителят в търга се отказва за сметка на втория, който е предложил в пъти по ниска оферта.

Споделяне

Още по темата

Още от България