Въпреки притесненията на Орешарски

Военното министерство ще строи оградата по границата с Турция "на тъмно"

Отказва да каже кои и колко са доставчиците на материали за милиони

Сн. БГНЕС

Военното министерство има намерение да построи оградата по границата с Турция, която ще глътне общо около 10 млн. лева, "на тъмно“, като на този етап отказва да съобщи кои са избраните фирми доставчици и колко средства ще им бъдат приведени.

В понеделник от МО съобщиха, че вече са сключили договори с избрани от тях фирми за необходимите материали за строителството. Те са подбрани без конкурс, а чрез процедура на договаряне без обявление на база "маркетингово проучване на пазара за потенциални изпълнители".

Около проектът тлее скандал, след като в петък премиерът Пламен Орешарски съобщи, че е възложил пълна финансова ревизия на финансовия разчет за строителството. Миналия месец МВР "изненадващо" оскъпи телената ограда до 9.6 млн. лева при първоначални планове за около шест милиона.

Сключените с неизвестните като имена и брой доставчици договори са за 600 км спираловидна мрежа с режещ връх тип "Бруно“, 12 000 метални кола, 30 км оградна мрежа и метални конструктивни пана. Необходими са и близо 4 000 куб.м бетон за поставянето на колове, 23 метални портала, както и водостоци.

Военното министерство не обяви, кои са избраните фирми и на каква цена са договорите. От пресцентъра на ведомството съобщиха, че това може да стане само по Закона за достъп до информация, който обаче дава възможност за дълго отлагане във времето. Редовна практика на военните е и да засекретяват подобни данни.

 В края на миналата седмица премиерът Пламен Орешарски обяви, че е притеснен от оскъпяването и след ревизията на разчетите ще прецени дали ще "има хора за уволнение".

Миналата седмица правителството отпусна нови 20 млн. лева за мерки по овладяването на миграционния натиск, като част от средствата са именно за оградата. Според първоначалните планове на военното министерство съоръжението трябваше да е готово през февруари, но е очевидно, че ще бъде сериозно забавено.

Изпълнител на строителството са инженерните части на Сухопътните войски, като обаче вероятно ще бъдат избрани и подизпълнители.

Споделяне

Още по темата

Още от България