Военното министерство ще търси всякакви оферти за нови изтребители

Финансовата рамка на скъпите модернизационни проекти все още не е уточнена

Военното министерство ще търси всякакви оферти за нови изтребители

Военното министерство планира до края на месеца да внесе в парламента и трите големи модернизационни проекта – за нови изтребители, кораби и бронирани машини, но около тях все още има много неизчистени въпроси. Включително каква ще бъде финансовата им рамка.

Военното министерството продължава да води разговори с финансовото министерство дали върху трите проекта да бъде начисляван ДДС, като въпросът вероятно ще стане основно тема и на обсъжданията в пленарна зала.

Според досегашните разчети проектите са на обща стойност около 3.5 млрд. лева. Законови промени, приети миналата година, обаче доведоха до начисляването на ДДС и върху военните проекти и така предвидените средства на практика намаляха с 20%.

От МО настояват този въпрос да бъде изчистен по някакъв начин и финансовите рамки да останат в рамките на досега планираните средства, а те са:

1.5 млрд. лева за нови изтребители;

1.22 млрд. лева за нови бронирани машини;

820 млн. лева за кораби.

Именно от финансовата рамка ще зависи и изборът на ново въоръжение.

Изтребителите

Проектът за закупуване на нови изтребители бе на финалната права, но парламентарната му проверка установи нередности в организирането му, довели до декласиране на офертата за изтребители Ф 16, и препоръча да се съберат нови оферти.

Първоначалната идея бе МО да обмисли да поиска нови оферти само от страните и компаниите в досегашната шортлиста - Швеция и компанията "СААБ" за нови машини "Грипен", САЩ и Португалия за изтребители "втора ръка" Ф-16 и Италия за "втора ръка" "Юрофайтър", но този път всички да могат да предоставят и предложение за нови машини.

Към момента обаче военното министерство клони към нов вариант – да разшири максимално обхвата на възможните оферти. Военният министър Красимир Каракачанов потвърди миналата седмица пред парламентарната военна комисия, че са се появили и нови възможности, включително след визитата му в Израел.

Това решение обаче отново трябва да бъде санкционирано от парламента, тъй като проекти на стойност над 100 млн. лева минават през пленарна зала.

В същото време все още не е ясно дали ще бъде решен положително въпросът с ДДС. Ако парите останат с 20% по-малко, ще се търси приоритетно втора ръка изтребител.

Около проекта все още има много неясни въпроси. Много анализатори се съмняват, че сегашните управляващи имат политическа воля да реализират проекта. Тези съмнения се подхранват и от плановете на военното министерство да инвестира сериозни суми в поддръжката на старите съветски изтребители МиГ 29.

Бронираните машини стават приоритет

Проектът за новите бронирани машини за Сухопътните войски първоначално се движеше най-бавно, но в последно време работата по него бе засилена и според източници на Mediapool той се е превърнал в приоритетен.

Военното министерство иска голяма част от него да бъде изпълнена в България. Освен това настоява и бъдещата поддръжка на машините да бъде на родна земя.

Около проекта има много бизнес и политически интереси и се очаква сериозно напрежение.

Към момента обаче индикациите са, че това е проектът, за който има най-голяма вероятност, да бъде бързо задействан.

И тук разчетите са направени без ДДС. Ако не се стигне до съгласие с Министерството на финансите, е възможно да бъдат поръчани по-малко на брой бронирани машини.

Новите кораби едва ли скоро ще плават

Сделката за строителството на два нови военни патрулни кораба за общо 820 млн. лева пропадна, след като спечелилата фирма МТГ "Делфин", която единствена бе подала оферта, се отказа изненадващо в последния момент.

Официалната причина за конфуза, посочена от МО, бе начисляването на ДДС върху военните проекти.

Според военни експерти обаче дори и с 820 млн. лева строителството на два нови модерни военни патрулни кораба би било предизвикателство за която и да е компания.

Към момента бъдещето на този проект изглежда най-съмнително. Възможно е Военноморските сили да намалят изискванията си към новите машини, за да влязат в бюджета, но най-вероятно е проектът да остане на трупчета.

Другият вариант е да се искат от финансовото министерство повече пари, но това едва ли ще стане.

Най-вероятният сценарий е министерството да инвестира средства в ремонта на старите кораби, на които разчита от години.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?