Военното министерство вече чака оферти за нов изтребител

Военното министерство вече чака оферти за нов изтребител

Военното министерство стартира реално проекта за закупуване на нов тип изтребител, като изпрати в петък искане за предложения до Италия, Португалия, САЩ и Швеция.

В петък от министерството потвърдиха, че запитванията за даване на оферти (Request for Proposal) са били съгласувани с икономическото министерство и изпратени до съответните страни.

Според Министерството на отбраната само тези страни могат да осигурят търсените от България машини на достъпна цена. Италия предлага изтребителите "Юрофайтер", Швеция - "Грипен", а САЩ и Португалия – Ф-16.

Само шведските машини са нови.

Заради размотаването на проекта българската бойна авиация е 100% зависима от Москва, тъй като разчита само на старите съветски машини МиГ 29.

Военното министерство планира покупката на новите изтребители, които вече да бъдат съвместими с НАТО, да излезе около 1.5 млрд. лева. Те ще се плащат разсрочено няколко години след подписването на евентуалната сделка.

Около реализирането на проекта обаче отново има много съмнения предвид неясната политическа обстановка. При първото управление на Бойко Борисов военното министерство бе на крачка да сключи договор с Португалия за купуването на изтребители Ф 16 втора ръка, но договорът не беше сключен, тъй като правителството подаде оставка.

Новото правителство на ГЕРБ отново се захвана с подготвянето на проекта, който мина през серия завои. За него отговаряше екипът на новоизбрания президент Румен Радев, докато беше командир на Военновъздушните сили.

След като напусна, за да се включи в кандидат-президентската кампания, около проекта пак се разшумя, като от БСП и други партии обвиниха военното министерство, че отново сменя критерии по него.

Според специалисти от одобрените три възможности за нов изтребител са реали само две – за "Грипен" и Ф 16, тъй като покупката и експлоатацията на "Юрофайтер" излиза извън финансовите възможности на българската страна.

Проектът със сигурност ще се забави още неопределено време, тъй като по закон армейските проекти за над 100 млн. лева минават през парламента.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?