Военното министерство започва да воюва сериозно с хибридните заплахи на Кремъл

Ненчев обеща "прозрачна и законна" модернизация

Военното министерство започва да воюва сериозно с хибридните заплахи на Кремъл

Военното министерство разпозна възприетата от Кремъл тактика за хибридна война като основна заплаха за страната и започва да работи по национална стратегия за противодействието ѝ.

Това стана ясно по време на годишната конференция на началника на отбраната, която започна във вторник.

"Размитата граница между мира и войната при хибридните заплахи е най-опасното предизвикателство пред държавите, особено в областите на сигурността и отбраната и изисква поддържане и развитие на адекватни на динамично променящата се стратегическа среда способности и синергия в усилията на национално и международно ниво“, заяви началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов.

Военният министър Николай Ненчев от своя страна посочи приоритетите в сектора за 2016 година, които според него са изготвянето на национална "Стратегия за противодействие на хибридния модел на водене на война“, както и план за нейното изпълнение, съобщиха от пресцентъра на военното министерство.

Откакто зае министерския пост, Ненчев обяснява повечето критики към управлението си с хибридната война. Миналата година той обяви, че засега държавата ни не е достатъчно подготвена да се справи с хибридните заплахи и все още липсват координирани политически и стратегически действия.

Макар военният министър във вторник да не посочи конкретно като заплаха Кремъл, ведомството в няколко свои документи констатира, че Москва води "хибридна война" в България. Въпреки това вече две години няма планове за противодействието на подобни заплахи.

Ненчев посочи още, че трябва да се установи в най-кратки срокове ефективно действаща система за управление на кризи на национално ниво като за целта министерствата на отбраната и на вътрешните работи ще извършат преглед на законодателството и ще изготвят концепции и проект на Закон за управление на кризи.

Освен това военният министър каза, че ще насочи усилията на екипа си към своевременното разработване на проектите за модернизация при "прозрачно, целесъобразно и законосъобразно разходване на ресурсите".

Военният министър се готви да стартира тази година два от най-скъпите проекти от модернизацията на армията – придобиването на нов тип боен самолет и нов модулен патрулен кораб, които може да надхвърлят милиард и половина лева.

Парите ще се плащат разсрочено през годините, като за първите вноски е осигурено целево финансиране.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?