Военното НДК ще "глътне" още 5.5 млн. лева, за да стане годно за съд

Борисов: "Бях обещал, че ще стане максимално бързо и това е максимално бързото"

Военното НДК ще "глътне" още 5.5 млн. лева, за да стане годно за съд

Мегаломанският комплекс в центъра на София, построен от Министерството на отбраната и станал известен като Военното НДК, ще "глътне" още 5.5 млн. лева, за да стане годен за използване от Софийския районен съд, който трябва да се нанесе в него.

"Това, което вече е направено, пак ще се ремонтира, защото е протекло", обясни ситуацията около пустеещата от няколко години почти довършена сграда премиерът Бойко Борисов преди началото на правителственото заседание в сряда.

 

Комплексът разполага с гигантска зала, която обаче трябва да бъде модифицирана.

 

"Единият корпус е готов и там, където са правили тази зала, почти колкото на НДК, ще бъде преградена наполовина и ще бъдат направени 35 съдебни зали", каза Борисов.

 

Така за Военното НДК вече са осигурени около 15 млн. лева за преустройство и довършване.

 

Още 1 млн. лева ще бъдат дадени за бившата сграда на ГУСВ на бул. "Цар Борис III", която също ще се използва от съда.

 

"С тези допълнителни средства изцяло е обезпечен ремонтът на двете сгради и се решава проблемът със Софийския районен съд", заяви правосъдният министър Диана Ковачева.

 

"Бях обещал на прокурорите и съдиите, че ще стане максимално бързо и това е максимално бързото", каза още Бойко Борисов.

 

Правителството взе решение да прехвърли собствеността на сградата на Военното НДК от Министерството на отбраната на Министерството на правосъдието. Там ще бъдат настанени наказателните съдии от Софийския районен съд и Софийската районна прокуратура. Приспособяването на сградата ще струва 9.6 милиона лева, които също бъдат прехвърлени от бюджета на военното министерство.

 

От регионалното министерство бе взета сградата на ГУСВ на бул. "Цар Борис III" и бе предоставена отново на Министерството на правосъдието. Там ще бъдат настанени съдиите от Гражданското отделение на районния съд.

 

Правосъдното министерство ще приеме и два имота на военните в кв. "Овча купел" 2. Те са с обща площ 363 кв. м и се намират на първия етаж на бл. 20 в квартала и ще бъдат използвани за съхранение на архива на Районната прокуратура на София.

 

Военното НДК се превърна в поредния паметник на мудната държавна машина, след като три години властта не успя да започне да ползва сградата и тя пустее, потънала в бурени и купища строителни отпадъци. След като военните чиновници не успяха да продадат имота, преди три години правителството реши да го даде за съвместно ползване на Министерството на отбраната (МО) и на Министерството на правосъдието (МП), но за изтеклото време те не направиха нищо.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?