Военното разузнаване очаква нова серия от нападения срещу контингента в Кербала

Военното разузнаване предупреди за възможни нови нападения срещу пехотния ни батальон в Кербала, който и миналата нощ е бил обстрелван. Като следваща критична дата се сочи 30 юни, когато коалиционните сили трябва да предадат управлението на иракските власти. Според разузнаването, военни контингенти в Ирак ще трябва да има и след 2005 година.

Рано тази сутрин от Кербала се върнаха 24-ма български рейнджъри, подали рапорти за предсрочно напускане на мисията. Миналата седмица бе съобщено за общо 44 желаещи да си дойдат предсрочно.

12 терористични групировки действат в Кербала

Миналата нощ лагерът "Кило" отново е бил подложен на обстрел с минохвъргачки. Попаденията са извън базата, няма пострадали и материални загуби, съобщиха от МО.

Десет-дванайсет въоръжени терористични групировки действат на територията на Кербала, съобщи Валери Цветков, началник-отдел в служба "Военна информация" на МО, пред Дарик радио. В тях влизат екстремисти от Узбекистан, Чечения, както и иранци, които доставяли оръжие наг рупировките. Терористите разполагали с радиостанции и УКВ-предватели, които заглушавали комуникациите на коалиционните сили.

Могат да се очакват серия от нападения срещу базата на пехотния ни батальон в Кербала, ако американските войски предприемат офанзива срещу Фалуджа или Куфа. Според военното разузнаване рисковете за контингента щели да се запазят високи дори и при изтегляне извън Кербала.

Като особено опасна дата се сочи 30 юни, когато властта трябва да бъде предадена на иракчаните. Сравнителният анализ показва, че нападенията на базата се извършват обикновено преди големи празници, във вторник или петък, избират се привечерни часове, защото терористите нямат уреди за нощно виждане, каза Цветков.

Наложително е военни контингенти да има в Ирак и след 2005 г. въз основа на бъдещо военно споразумение с Преходното иракско правителство.

В Ирак можело да избухне гражданска война при значително отлагане на провеждането на демократични избори, прогнозират още разузнавачите.

Полицейски контигенти може да заменят военните

Зам. министърът на външните работи Любомир Иванов заяви пред форум за възстановяването на Ирак, че до две-три години не е сериозно да се мисли за подобряване на ситуацията в Ирак, което да е свързано с изтнеглянето на военните контингенти.

Каквото и да било поставяне на краен срок за изтегляне на военния ни контингент от Кербала не би имало сериозна основа каза още Иванов, цитиран от Дарик радио.

В Босна и Херцеговина НАТО си поставяше срокове, докато накрая се разбра, че това е доста безсмислено и решенията тръгнаха в по-далечен хоризонт, който продължава и сега, добави той. Според него може да се ползва опитът на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа при подготвката на полицейски части.

По думите на Иванов задачите, които изпълнява българският контингент, имат достатъчна основа и към момента не е възможно тези задачи да бъдат променяни радикално, извън рамките на останалите страни в коалицията.

В момента страните от коалицията се стремят към самостоятелно управление на иракчаните, което ще осигури стабилна обстановка и развитие на икономиката на Ирак, посочи Иванов.

Според Иванов международното участие в подобни сложни ситуации може да се променя, да се разширява кръга на участниците, може да се действа под различна егида. Не е сериозно да се мисли за решаване на такива ситуации в рамките на месеци, година, дори две- три години, каза той. При позитивно развитие може отговорностите от сегашната коалиция да бъдат прехвърлени към съвсем друг формат, но е рано да се вземат решения по този въпрос, добави заместник-външният министър.

Като ключови в сложната картина към момента в Ирак Любомир Иванов определи приемането на нова резолюция на ООН за Ирак и икономическото и социалното възстановяване на страната. По думите му резолюцията на ООН трябва да определи начина на прехвърляне на властта на иракчаните, но тази власт освен международно призната трябва да може да управлява и вътре в страната. Една резолюция на ООН би могла да даде мандат и за включване на регионални организации в стабилизирането на Ирак, каза Любомир Иванов и даде пример с ОССЕ и организации от ислямски страни като Арабската лига.

По-сериозното включване на НАТО изисква не само нова резолюция на ООН, но и изразена воля от признато от страната иракско правителство за участие на Алианса, каза още заместник-външният министър.

24-ма се завърнаха по-рано от мисия

Ген. Биенек награди трима наши офицери
Вчера, на церемония в база "Джулиет, командирът на Многонационалната дивизия "Център-Юг" генерал Биенек награди вчера, 2 май, старши лейтенант Божидар Сашов Бойков, лейтенант Росен Радков Канатлиев и лейтенант Стоян Киров Киров с плакет, медал и предметна награда. Общо 40 сержанти и офицери, предложени от командира на втория ни батальон подп. Петко Лилов, ще получат награди от министъра на отбраната и началника на Генералния щаб в чест на празника на Българската армия 6 май. Военният парад на Гергьовден в София пък ще бъде командван от командира на първия ни батальон в Ирак подп. Петко Маринов.

24-ма български воннослужещи от втория ни батальон в Кербала са се завърнали рано тази сутрин с полет от Багдад. Техните рапорти за прекратяване на участието в мисията бяха подадени след серията нападения през април срещу българския батальон в лагера "Кило" и охраняваните от нашите рейнджъри обществени сгради в Кербала. При една от засадите загина и боецът Димитър Димитров от Горна Оряховица - шестата българска жертва от мисията в Ирак.

Специална комисия с участието на психолог е разгледала рапортите за връщане на всеки от бойците. Повечето са преценили, че рискът в Ирак е по-голям от предварително очаквания и не са в състояние да продължат работата си. Едно от момчетата е със счупена ръка, а стоналите преминават рутинни прегледи във Военно-медицинсак академия, предаде Дарик радио. Ако се окажат в добро здраве, военнослужещите още утре ще заминат към поделенията си в страната.

За около 44 рапорта общо съобщи миналата седмица зам.министърът на отбраната Илко Димитров. 7-8 от тях са били подадени след посещението на президента Георги Първанов, който отиде на място да повиши бойния дух на рейнджърите ни. Заедно с президента от Кербала се завърнахаи 6-ма военнослужещи, получили "боен стрес" от сблъсъците с милициите на радикалния шиитски водач Садр.

Днес говорителят на Министерство на отбраната Румяна Строгарова съобщи, че няма подадени нови рапорти, имало желания за оттегляне на някои рапорти.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: