Военното разузнаване пак отрича да крие архиви от комисията по досиетата

Военното разузнаване пак отрича да крие архиви от комисията по досиетата

Директорът на служба "Военна информация" Веселин Иванов категорично отхвърли обвиненията, че подчиненото му ведомство задържа в нарушение на закона част от архива си, вместо да го предаде на комисията по досиетата. "Документи, които сме длъжни по закона за досиетата да предадем – всичко е предадено. Нито един документ няма, който да е останал в службата", заяви Иванов.

Преди дни председателят на комисията по досиетата Евтим Костадинов съобши, че военното и цивилното разузнаване продължават да отказват да предадат целите си архиви.

Основният проблем е с документите на служба "Военна информация", от която Комисията очаква около 30 000 архивни единици. Служебният военен министър Велизар Шаламанов е разпоредил документите да бъдат предадени, но службата не е стигнала отново до съгласие с комисията, съобщиха за Меdiapool от министерството.

"Говорихме с Шаламанов, но службата отново отказва да предостави документите с аргумента, че в тях има и имена на чужди граждани. Ние обаче не може да приемем това обяснения, тъй не отговаря на закона... Очевидно изчакват и новото правителство, за да видят какво ще стане", обясни Костадинов.

"Всички документи са предадени през декември миналата година", категоричен бе директорът на военното разузнаване. "Аз предложих на комисията да дойдат да ги проверят от първия до последния, в които се съмняват", обясни той в събота.

Според него законът не го задължава да предадат документите за чуждите граждани. Веселин Иванов е категоричен, че няма вариант, при който някъде да няма предадени досиета. "Разпоредил съм, проверено е няколко пъти, няма нито един български гражданин, който да се споменава съгласно изискванията на закона - български гражданин до 16 юли 1991г.", каза Веселин Иванов.

По думите му проблеми създава отмяната на прословутия параграф 12 от закона за досиетата, който не позволяваше да се установява принадлежност към ДС на всички заемащи или заемали длъжност началник на отдел или началник на сектор в цивилното и военното разузнаване след 16 юли 1991 година. Параграфът отпадна от закона през 2012 г., въпреки острата съпротива на БСП и дори на кръгове от управляващата тогава ГЕРБ, след като за това настояха тогавашните депутати от "Синята коалиция" Иван Костов и Йорданов Бакалов. "Има противоречия между този закон и закона за класифицираната информация", коментира Иванов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?