Николай Ненчев иска подкрепа за реформа

Военното разузнаване продължава да се командва от кадри на комунистическия режим

Методи Андреев имал документ, че шефът на службата получил софийско жителство от Милко Балев

Николай Ненчев, сн. БГНЕС

39 % от заемащите командни длъжности във военното разузнаване са назначени преди 1991 година, като този процент е двойно по-голям в сравнение с останалите служби. Това каза министърът на отбраната Николай Ненчев в отговор на парламентарен въпрос от Методи Андрееев (ГЕРБ).

Той изнесе и данни, според които 6% от командващите служба "Военна информация" към МО са минали през специални школи в бившия Съветски съюз.

"Смея да ви уверя, че аз също съм силно обезпокоен от това състояние на нещата в службата. Това е много сериозен процент. Имам нужда и от вашата подкрепа, в тази служба трябва да се извърши много сериозна реформа", каза Ненчев.

Той сподели, че е говорил с млади офицери, които според мнението му, могат да поемат отговорност за бъдещето на службата.

В момента военното разузнаване се ръководи от цивилния Веселин Иванов, полковник от резерва, който също е кадър на службите отпреди 1989 година. Той бе наложен на поста от първото правителство на Бойко Борисов, като за целта бе променен и законът, за да може цивилен да е директор на военното разузнаване.

Николай Ненчев все още не е казал публично дали Веселин Иванов се ползва с доверието му. Служебният военен министър Велизар Шаламанов имаше желание да го смени, но срещна остра съпротива от страна на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Депутатът от ГЕРБ Методи Андреев каза в петък, че разполага с "един много интересен документ как г-н Веселин Иванов е получил софийско жителство".

"Това е станало чрез съдействието на члена на Политбюро и секретар на ЦК на БКП Милко Балев. Как може през 2015 година служба, която работи в държава-член на ЕС, да има началник, който е получил софийско жителство от член на Политбюро", каза Методи Андреев.

Николай Ненчев влезе в спор с ръководството на военното разузнаване около предаването на всичките му архиви на Комисията по досиетата.

Той заяви, че това най-накрая ще стане въпреки съпротивата на професионалното ръководство на службата.

Миналата седмица Ненчев оцени високо работата на "Военното разузнаване", но на въпрос дали ще продължава да разчита на Веселин Иванов, каза, че още мисли.

Споделяне

Още по темата

Още от България