Военното разузнаване скоро ще бъде с нов шеф

Все още няма яснота кой ще оглави "Военна полиция" – вътрешен човек или кадър извън службата

Сн. БГНЕС

Вече е избран новият шеф на "Военното разузнаване" и е получил одобрението на институциите, но се очаква назначението му да се забави малко, тъй като в момента преминава през обучение. Става въпрос за полковник от службата, който вече е одобрен от институциите, съобщиха източници на Mediapool.

Дълго време службата се ръководи от изпълняващ длъжността директор - полк. Велко Атанасов, като президентът Румен Радев така и не издаде указ за назначаването му за титуляр на поста.

Около името му имаше скандал, след като в някои медии изтекоха интимни снимки, на които се смята, че е именно полк. Велко Атанасов. Военното министерство направи проверка по темата, резултатите от която останаха тайна.

Традиционно около службите в МО всичко се засекретява и не излиза официална информация.

През март "Военното разузнаване" попадна в центъра на обявената от прокуратурата за разкрита шпионска мрежа в полза на Русия. Според държавното обвинение част от нея са бивш и сегашен служител на военното разузнаване.

Около този случай излезе и нов скандал, в който бе замесена служба "Военна полиция". Главният прокурор Иван Гешев каза, че няма доверие на "Военна полиция".

Тогава БНТ съобщи, че част от военните полицаи, които трябвало да задържат смятания от прокуратурата за шеф на шпионската мрежа в полза на Русия Иван Илиев, наречен от прокуратурата "резидента", отишли да пият кафе и така му дали възможност да избяга.

Тази информация също бе обект на проверка, която все още няма публични резултати.

Към момента временно "Военна полиция" се ръководи от полковник Ивайло Сотиров, като все още не е избран титуляр. Предшественикът му - бригаден генерал Борислав Сертов, пък още чака назначението си за военен аташе в Москва. Но процедурата се бави. По неофициална информация заради отнет достъп до класифицирана информация.

Законови промени, прокарани от предишното ръководство на министерството, дават възможност службата да се оглави и от човек извън нея.

Към момента няма решение какъв подход да се избере.

В момента във "Военна полиция" тече още една проверка - защо военните полицаи не са предали информация за случая в пловдивското село Чешнегирово, при който американски военни нахлуха погрешка в производствен цех.

Той стана публично известен две седмици по-късно едва след като големите телевизии показаха репортажи със собственика и работници в цеха. И МО, и американското посолство съобщиха, че не са били уведомени за случилото се.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?