Военното разузнаване все пак не си е предало архивите на Комисията по досиетата

Президентът Росен Плевнелиев посочи, че все още има институции, които не са изпълнили ангажиментите си да предадат съхраняваните от тях архиви на тоталитарните служби.

 

Националната разузнавателна служба (НРС) почти изцяло е предала архивите си на Комисията по досиетата, но във военното разузнаване - служба "Военна информация“ към МО, все още се намират около 33 хиляди архивни дела, каза президентът Росен Плевнелиев.

 

Държавният глава посети сградата на комисията в Банкя и разговаря с председателя ѝ Евтим Костадинов.

 

Главна дирекция "Изпълнение на наказанията“ в Министерството на правосъдието също съхранява документи, които не са предадени на Комисията по досиетата.

 

Военното разузнаване обаче твърди, че вече е предало всички документи.

 

"Нека в рамките на тази година и 25 години от началото на демократичните промени в България с общо усилие да приключим темата с тоталитарното ни минало, като съберем всички документи на едно място“, призова държавният глава, цитиран от прессекретариата си.


След като бъдат архивирани в Централизирания архив, където вече се съхраняват над 2 милиона регистрационни картона, документите трябва да бъдат дигитализирани.

 

Длъжни сме да покажем истината за комунистическите тайни служби по най-достойния начин. Оптимист съм, че в рамките на тази година можем да затворим тази страница, каза още президентът Росен Плевнелиев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?