Военното сътрудничество с България ще е лост на Русия за Балканите

След изтеглянето на умиротворителите си от Балканите Русия ще увеличи присъствието си в региона под други форми и начини, които отговарят на нейните днешни интереси и задачи, заяви председателят на комитета по отбраната на руската държавна Дума Андрей Николаев, предаде ИТАР-ТАСС.

Става въпрос за военно и военно-техническо сътрудничество, съвместни усилия по строителството на военни структури в Сърбия и Черна гора, участие в усъвършенстването на отбраната на България и Гърция. Гърция, която е членка на НАТО, закупи от Русия въоръжения за над един милиард долара. Това са основните пунктове на руската политика на Балканите, заяви депутатът.

Отговаряйки на въпрос, Андрей Николаев подчерта, че присъствието на руски умиротворители на Балканите в момента е нецелесъобразно. В Косово се върви към независимост, което противоречи на резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, каза Николаев. Регионът се превърна в един от основните трансферни пунктове на наркотици и оръжия в Европа. Затова в Косово е необходимо присъствието не на военни контингенти, а на полицейски сили, каза депутатът.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?