Война чрез закон? Сирийски план за възстановяване тревожи бежанците и приемащите ги страни

Война чрез закон? Сирийски план за възстановяване тревожи бежанците и приемащите ги страни
Нов закон, позволяващ на сирийското правителство да възстановява опустошени от войната райони разтревожи бежанците и страните, които са ги приютили, пораждайки страхове, че хората ще загубят имотите си и ще бъде по-малко вероятно да се върнат у дома.
 
Седем години след началото на войната, отнела живота на половин милион души, законът сигнализира за намерението на правителството да възстанови районите в Сирия, където бунтовниците са победени, въпреки че големи части от страната остават извън неговия контрол.
 
Т.нар. "Закон 10" влезе в сила миналия месец, когато армията беше на път да смаже и последните бунтовнически анклави около Дамаск, консолидирайки властта на президента Башар ал Асад над почти цяла Западна Сирия.
 
Законът позволява на лицата да докажат, че са собственици на имоти в районите, избрани за възстановяване, и да претендират за компенсация. Според организации за хуманитарна помощ обаче, хаосът от войната означава, че малцина ще могат да го сторят в определения срок. 
 
Законът още не е приложен. 
 
Хората, принудени да напуснат домовете си (над половината от довоенното население), трудно ще предявят правата си, предупреждават хуманитарните организации.
 
Много бежанци сега са изправени пред голям проблем: дали да се върнат у дома, дори ако смятат, че това може да не е безопасно, и лично да предяват правата си на собственост, или да рискуват да ги загубят, което ги лишава от един голям стимул да се върнат в Сирия в бъдеще.
 
"Ако законът се приложи в райони, някога контролирани от опозицията, откъдето жителите са избягали, или където кадастрите са унищожени, това на практика ще предотврати завръщането на бежанците", се казва в информационен документ, разпространен сред страните членки на ЕС по време на среща на високо равнище неотдавна.
 
Ливанският премиер Саад Харири, чиято страна приютява повече от един милион сирийски бежанци, заяви миналата седмица, че законът "казва на хиляди сирийски семейства да останат в Ливан", като ги заплашва с конфискация на собствеността им.
 
Асад казва, че законът е тълкуван погрешно с цел да се настрои западното обществено мнение срещу неговото правителство. Той заяви пред гръцкия в."Катимерини", че законът "не цели да лиши от собственост когото и да било".
 
"Не може да се постъпи така с един човек, искам да кажа дори ако той е терорист - за да лишиш някого от собственост, трябва присъда от съдебната система", обясни той.
 
Противниците на Асад вече го обвиняват, че режисира "демографска промяна", като прогонва бунтовниците и техните семейства от сирийските градове, и твърдят, че законът конфискува имотите и домовете на бежанците.
По мнението на "Амнести интернешънъл" той практически лишава хиляди хора от техните жилища и земя.
 
ЗАЩО СИРИЯ ПРИЕ "ЗАКОН 10"?
 
Управлението на повторното изграждане на разрушените градове, жизненоважно за сирийската икономика, ще стане още по-важно за Асад, ако той иска да превърне победите на бойното поле в пълна реставрация на своето управление.
 
Експерти по следвоенна реконструкция го сравниха със закони, приети в други военни зони, особено в Бейрут след гражданската война от 1975-90 г.
 
Асад разчита съюзниците му, главно Русия и Иран, да помогнат за възстановяването, той като западните страни заявяват, че няма да се включат, докато не е осъществен политически преход.
 
Главните градове на Западна Сирия - Дамаск, Алепо, Хама и Хомс, сега са изцяло в негови ръце, но с изключение на Хама, във всеки от тях цели квартали са в руини.
 
Правозащитни групи обаче, включително "Амнести интернешънъл", обвиняват Асад, че е замислил "Закон 10", за да прогони противниците си от техните домове, тъй като най-силно разрушените райони на Сирия бяха важни центрове на опозицията.
 
"Ако бъде приложен, този закон би могъл да се използва, за да се реализира изключително ефикасен експеримент по социално инженерство. Хиляди сирийци - предимно жителите на районите, подкрепящи опозицята, или които са потърсили убежище в чужбина, рискуват да загубят домовете си, защото документите им са изгубени или унищожени", казва Даяна Семаан, изследовател на Сирия в "Амнести интернешънъл".
 
ЗАЩО ТОЙ ЩЕ ЗАСЕГНЕ ОСОБЕНО БЕЖАНЦИТЕ В ЧУЖБИНА
 
Много бежанци притежават собственост в Сирия, но за тях ще бъде по-трудно да предявят правата си, отколкото за онези, които са останали в страната.
 
Норвежкият съвет за бежанците е установил, че 67 процента от интервюираните бежанци са казали, че притежават имот в Сирия, но само 17 процента от тях все още имали документи за собственост.
Друг повод за голяма тревога е срокът, предвиден в закона.
 
Щом местен орган на властта обяви план за възстановяване (все още никой не го е направил) хората ще разполагат с 30 дни да предявят правото си на собственост, което ще им даде право на компенсация.
Според привържениците на правителството защитата на собствениците на имоти е щедра: роднини или упълномощени лица могат да предявят претенции и да обжалват решенията от името на отсъстващите собственици.
Но след дългогодишната война, по време на която държавните сгради бяха разрушени заедно с документацията им, а хората, в бягството си, са изгубили документите си за самоличност или нотариалните актове за земята, може да минат месеци, докато се докаже кой е даден човек, камо ли какво притежава.
 
За един бежанец в чужбина изваждането на пълномощно според сирийските закони на името на приятел или роднина в Сирия, дори ако и двамата имат всичките правилни документи, отнема минимум три месеца.
Освен това се изисква да се премине проверка за сигурност - потенциален проблем за лица, избягали от райони, които са били центрове на опозицията.
 
КОИ СА ДРУГИТЕ ОПАСЕНИЯ ОТ ЗАКОНА?
 
Компенсацията се предлага под формата на дялове в компанията, коато ще извършва реконструкцията, но хуманитарните организации се опасяват, че малцина от първоначалните обитатели ще могат да си позволят допълнителната цена на новите жилища в подобни проекти и може да се окажат подложени на натиск да продадат имотите си на ниски цени.
 
Тъй като голяма част от най-пострадалите райони са бивши крепости на опозицията, възможно е много хора, които са избягали от Сирия, и роднините им, които са останали, да се страхуват да се явят пред държавни служители, за да докажат правото си на собственост.
 
Законът засяга също жилища, построени без официално разрешение или без нотариален акт. Собствениците на такива жилища може да получат дялове на базата на оценката за стойността на тяхната сграда, но няма да могат да получат компенсация за земята без доказателство за собственост, заяви експерт по текста.
 
Много собственици на имоти са били убити по време на войната, понякога без роднините им да получат смъртен акт, и това вероятно ще доведе до спорове за наследство, което ще усложни претендирането за собственост.
Записите на нотариалните актове също са объркани след началото на боевете през 2011 г., защото семействата са бягали от един фронт към друг, взимайки със себе си само това, което могат да носят, и са продавали имотите си на съседи. Някои имоти са били купувани и препродавани многократно, без документи на хартия. 
 
Собствениците не могат да оспорват избирането на даден район за възстановяване, а възраженията за стойността на собствеността им ще се решават от апелативен съд.
 
 
 
По БТА.
Споделяне

Още от Свят