Война между бивши и настоящи шефове на "Напоителни системи"

Двата лагера се замерят със сигнали до прокуратурата

Войната между бившите и настоящите шефове на държавната компания „Напоителни системи“, която отговаря за състоянието на язовирите у нас, продължава да се разраства.

На 7 март земеделското министерство смени тогавашния изпълнителен директор Галина Панайотова заради сигнали за финансови нередности и назначи на нейно място уволнената в миналото от Панайотова бивша шефка на правната дирекция на дружеството Снежина Динева.

На 8 март уволнените изпратиха писмо до медиите, според което Динева фигурира в сигнал до прокуратурата, изпратен от Галина Панайотова, а рокадата възпрепятства започналите проверки. В интернет пък се появи музикален клип на Динева от миналото ѝ на фолк певица, когато тя се е представяла под псевдонима Нена.

В отговор, на 9 март земеделското министерство изнесе подробна порция разкрития срещу дейността на Галина Панайотова в "Напоителни системи“, като в съобщението се изтъква, че новата директорка Снежина Динева е с висше юридическо образование от УНСС.

Има нередности с възнагражденията на бившата шефка

Според разкритията на земеделското министерство само през последните осем месеца – от 30 юни 2016 г. до 8 март 2017 г. задълженията на дружеството са нараснали с близо 5 млн. лв. - от 29.6 млн. лв. на 34.4 млн. лв. За същия период несъбраните вземания са нараснали с около 4 милиона лева и от 13 511 000 лв. са станали 17 252 000 лв.

Установени са и нередности с възнагражденията на Панайотова като шеф на фирмата. За шест месеца тя е получила над 36 000 лв., тоест средно по 6000 лв. на месец, без да има право да е едновременно изпълнителен директор и председател на съвета на директорите.

Панайотова не е обжалвала данъчен ревизионен акт, с което е нанесла вреда на дружеството в размер на 732 627 лв., се посочва още в съобщението на МЗХ.

Освен това за главен счетоводител на дружеството от 26.07.2016 г. до януари 2017 г. се е разписвало лице, наето на граждански договори като консултант и за пет месеца са му изплатени 18 700 лв. В същото време това лице е държавен служител в Министерството на земеделието и храните, което означава, че е нарушен Законът за финансовото управление и контрол в публичния сектор.

Друг служител, отново на МЗХ, пък е получавал по 1500 лв. месечно и е взел над 6000 лева по граждански договор с "Напоителни системи“.

Проверката показва също, че умишлено е пропуснат срокът за подновяване на договорите за заем, сключени с Държавните горски стопанства, за общо 6 967 779 лв. Това може да доведе до образуване на нови изпълнителни и съдебни производства срещу "Напоителни системи“ с искане за незабавно възстановяване на дължимата сума.

След като приключи проверката в дружеството, цялата информация нарушенията ще бъде внесена в прокуратурата, посочиха от земеделското министерство.

Оттам изрично уточниха, че новата директорка Снежина Динева в миналото е била уволнена незаконно от Галина Панайотова, като на 6 януари тази година Динева е възстановена на длъжността от съда и е присъдено обезщетение от 12 200 лв.

"Срещу Снежина Динева не е имало и няма образувани съдебни и досъдебни производства за злоупотреби“, твърдят от МЗХ.

Рокадата била с цел скрита приватизация

Ден по-рано обаче бившият съвет на директорите на компанията обяви в съобщение до медиите, че рокадата е направена в момент, когато до главна прокуратура и Агенцията за държавна финансова инспекция е подаден сигнал от бившата директорка Галина Панайотова. Сигналът е на базата на изготвен одитен доклад от земеделското министерство, в който фигурира и името на Снежина Динева.

"Опасяваме се, че целта на извършената смяна на Съвета на директорите е да се препятства работата на прокуратурата и на следствието по образуваните проверки и досъдебни производства за нанесени щети и да бъдат укрити документи и унищожени такива. Имаме сериозни основания да смятаме, че служебният министър на земеделието и храните изпълнява политически поръчки, защитавайки по този начин хора, които чрез своите действия нанасят вреда на държавата“, твърдят хората на Панайотова.

По думите им промените в „Напоителни системи“ са всъщност "схема за скрита приватизация“ на дружеството.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?