Война между застрахователи и адвокати заради "Гражданска отговорност"

Главната битка ще е утре в комисията по бюджет в парламента

Война между застрахователи и адвокати заради "Гражданска отговорност"

Войната между застрахователите и адвокатите заради обезщетенията по "Гражданска отговорност" бушува с пълна сила.

След като в понеделник Асоциацията на българските застрахователи обяви, че 9 адвокатски кантори злоупотребяват с неимуществените обезщетения за болки и страдания и ще внесе сигнал срещу тях, в сряда адвокатите отговориха на удара. 180 представители на професията, обединени във Фейсбук общност на българските адвокати, контраатакуваха позицията на застрахователите в отворено писмо до отговорните власти.

В дъното на спора е предложението, внесено от Менда Стоянова от ГЕРБ, обезщетението по "Гражданска отговорност" за неимуществени щети при смърт на пътя – тоест за болки и страдания на близките, да се ограничи до 20 000 лв. за деца, родители и съпрузи, до 15 000 лв. - за братя и сестри, и 5000 лв. - за всички останали, с които лицето е имало трайна емоционална връзка.

Застрахователите твърдят, че таванът спешно трябва да се въведе, защото има огромен скок на заведените дела за търсене на обезщетение след решение на Върховния касационен съд от 21 юни тази година, разширило кръга на близките, които могат да търсят компенсация за преживени болки и страдания. Досега компенсации за неимуществени щети се полагаха само на семейството – съпруг, съпруга, деца или родители, а според решението вече е възможно обезщетение да търсят също братя, сестри, баби, дядовци, внуци и всеки, който докаже трайна емоционална връзка с починалия. Обезщетение следва да се полага само по изключение – когато починалият е живеел например с баба си вместо с родителите си.

Застрахователите обаче твърдят, че изключението се е превърнало в правило и са заляти с искове за компенсации на чичовци, братя, баби с претенции за по 100 000 – 200 000 лв. В същото време средното обезщетение за неимуществени щети достига 118 000 лв. през 2017 г. и ако трябва да се обезщети разширеният кръг роднини на починалите на пътя през последните пет години, разходите на компаниите щели да скочат с над 1 млрд. лв. Това щяло да вдигне цената на "Гражданската отговорност" от сегашните около 300 лв. на около 1000 лв.

Застрахователите изрично подчертават, че евентуалният таван по никакъв начин няма да засегне компенсациите, които изплащат за имуществени щети – разходи за издръжка на деца заради загуба на доход в семейството, средства за лечение и т. н., става ясно от тяхно писмо до отговорните власти, разпространено в четвъртък. Те настояват таванът на компенсациите за болки и страдания да важи само за периода до изработване на национална методология за изплащането на обезщетенията.

Според асоциацията на застрахователите сега са възможни злоупотреби, като адвокати издирват стари свои клиенти, плащат им по 5000 лв., вадят пълномощни и от тяхно име съдят компаниите за компенсации по стотици хиляди левове, които после прибират.

Предложението на Менда Стоянова е "изцяло лобистко, обслужва само и единствено интересите на застрахователните компании, без да държи сметка за интересите на пострадалите в ПТП граждани", смятат подкрепилите позицията на т. нар. Фейсбук общност на българските адвокати. Писмото е съставено от трима души – адв. Ирина Матева-Кънчева, бивш журналист във в. "Банкеръ", адв. Велислав Величков и адв. Петромир Кънчев.

Те твърдят, че предложената промяна е в разрез с българското законодателство, защото не са спазени процедурите по внасянето на текста, а той е промушен между първо и второ четене на Кодекса за застраховането без никаква аргументация или оценка на въздействието.

По-сериозният аргумент на адвокатите обаче е, че текстът противоречи на евродирективи и на съдебната практика на Съда на ЕС. Според решение от 24 октомври 2013 г. по дело С-277/12 не се допуска национална правна уредба, според която компенсацията за неимуществени вреди по "Гражданска отговорност" при смърт да е под минимума от 350 000 евро.

Адвокатите питат на каква база Менда Стоянова е определила, че компенсацията за болки и страдания трябва да бъде точно 20 000 лв. "Размерите на присъжданите в момента обезщетения се считат за приемливи от обществото и годни справедливо да възмездят болките и страданията на пострадалите. Не съществува обществена необходимост за промяна на съществуващия до момента ред за определяне на обезщетенията", смятат адвокатите.

Битката между застрахователи, адвокати и управляващи се очаква да навлезе в кулминацията си на заседанието на бюджетната комисия утре. Лично премиерът Бойко Борисов разпореди през уикенда депутатите от ГЕРБ да не гласуват текстовете на Менда Стоянова, преди да се е провело широко обществено обсъждане по темата.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес