Война във войната в Йемен: какво означават новите боеве?

Война във войната в Йемен: какво означават новите боеве?

Гражданска война в гражданската война избухна в Йемен.

В подкрепяния от САЩ съюз, включващ йеменския президент и предвожданата от Саудитска Арабия коалиция, която се бие с шиитските бунтовници, избухнаха раздори, а силите, верни на всяка от страните, се обърнаха едни срещу други в ожесточени боеве тази седмица. В резултат южният град Аден е превърнат във военна зона. Летището не работи, училищата и магазините затвориха, а семейства избягаха от районите с най-ожесточените битки.

Новият разрив носи повече несигурност и насилие в почти 3-годишния конфликт, предизвикал най-тежката хуманитарна криза в света. Нека да хвърлим поглед върху случващото се.

Кой срещу кого се бие?

 

Силите, верни на йеменския президент Абд Рабу Мансур Хади, до голяма степен са победени в Аден от сепаратистка група, наричаща се "Преходен южен съвет", и нейните сили, известни като "Пояс за сигурност", които бяха създадени, финансирани и въоръжавани от Обединените арабски емирства - ключов участник в предвожданата от Саудитска Арабия коалиция, привидно подкрепяща Хади.

Съветът е оглавяван от бившия губернатор на Аден Айдарус аз Зубайди, който миналата година беше отстранен от поста си от Хади. Аз Зубайди обедини сили с южните сепаратистки фракции, които се бият за коалицията. Съветът настоява за отцепване и връщане към положението отпреди 1990 г., когато Йемен беше разделен на две държави.

Миналата седмица съветът постави ултиматум на Хади да уволни своето правителство заради твърдения за корупция и некомпетентност. Докато наближаваше крайният срок, сепаратистите и силите на Хади се обстрелваха с танкове, артилерия и картечници. За по-малко от три дни силите на съвета завзеха по-голямата част от Аден, включително района, където се намира президентския дворец "Машик". Членовете на правителството на Хади се готвят за бягство.

Защо се обърнаха едни срещу други?

 

Хади е скаран с ОАЕ през по-голямата част от последните две години. Емирствата се възползват от войната, за да подпечатат господството си над южната част на Йемен, като установяват контрол върху петролни и газови съоръжения и пристанища, сформират милиции и създават мрежа от тайни затвори. Хади и неговите сътрудници се оплакват в публични изказвания и частни разговори, че ОАЕ действат като окупатор.

 

ОАЕ смятат Хади и неговото обкръжение за корумпирани и некомпетентни и са разгневени от съюза на Хади с врага на Емирствата - йеменския клон на "Мюсюлмански братя", известен като партия "Ислах".

Асошиейтед прес съобщи по-рано, че Хади, синовете му и редица негови сътрудници и командири, които се намират в Рияд, са получили забрана за връщане в Йемен, след като саудитците буквално са ги поставили под домашен арест, за да успокоят ОАЕ.

Как се развива гражданската война в по-широк план?

 

Битката между съюза, включващ Хади и коалицията, и шиитските бунтовници, известни като хуси, до голяма степен е в патово положение - някои периферни територии преминават под контрола ту на едната, ту на другата страна, но няма големи пробиви. Хусите владеят северните райони, столицата Сана и по-голямата част от западното крайбрежие на Червено море. Коалицията и силите на Хади държат Аден, по-голямата част от южните и източните райони (които в миналото бяха част от отделната държава Южен Йемен).

Миналия месец съюзът от страната на бунтовниците също се разпадна, след като избухнаха боеве между хусите и техния партньор през войната - бившия президент Али Абдула Салех. На Салех му беше дотегнало от монополизирането на северните райони от хусите и потърси съюз с Хади и коалицията. Но хусите нападнаха неговите сили в столицата, победиха ги, убиха Салех и арестуваха стотици негови поддръжници и роднини, в резултат на което бунтовниците останаха единствената сила.

Какво следва?

 

Ако борбата за власт в коалицията се проточи с боеве в Аден или се разпространи в други градове, вакуумът може да позволи на екстремисти като Ал Каида и групировката "Ислямска държава" да се надигнат и да позволят на хусите да напреднат. Един вероятен сценарий е Хади да се поддаде на натиска на ОАЕ, да отстрани сегашното си правителство, да изостави ислямистките си съюзници и да създаде ново правителство, пълно с одобрени от ОАЕ фигури. Това би затвърдило властта на Емирствата, но би запазило Хади на поста.

Това, което ще направи Саудитска Арабия оттук нататък, може да има решаващо значение, а засега позицията ѝ е неясна. Кралството казва, че главната му цел в Йемен е да възстанови Хади на власт, но в същото време говорителят на саудитската коалиция избегна да осъди сепаратистите и призова Хади да "поправи дефектите" в своето правителство, загатвайки за саудитско съгласие.

Междувременно гражданската война в Йемен не показва признаци да приключи. Тя е отнела живота на над 10 000 човека, довела е до разселването на 2 милиона души и е докарала обеднялата страна с 28-милионно население на прага на глада. Известният бивш саудитски генерал Ануар Ешки, за когото се знае, че е близък до престолонаследника на Саудитска Арабия, даде предложение за дългосрочно решение. Ешки призова наскоро в Туитър за създаването на самоуправляващи се образувания на север и юг, включени във федерация, ръководена от Хади.

 

По БТА

Споделяне

Още от Свят