Война за кипърското сирене Халуми с посредник Великобритания

Война избухна за кипърското сирене Халуми, предвизвиквайки дори  реакцията на Великобритания, която реши да се намеси. Британското външно министерство се зае да изпрати препоръка до Европейската комисия, в която настоява да се гарантира, че отношенията между двете етнически общности в Кипър ще бъдат взети под внимание при решението на Комисията за предоставяне на запазена търговска марка на кипърското сирене Халуми, съобщава гръцкият в. "Та неа", цитиран от БТА в сряда.

Изданието се позовава на публикация във в. "Индипендънт", в която се казва, че британското правителство е решило да се намеси за уреждане на проблема, който изглежда покачи градуса на напрежение между кипърските гърци и кипърските турци. В материала обаче се отправя предупреждение, че евентуално едностранно решение може да взриви отношенията между двете общности на острова.

Британският вестник цитира поверителен документ на Форин офис, в който се посочва, че усилията за предоставяне на запазена търговска марка на кипърското сирене Халуми биха могли да бъдат използвани и като мярка за изграждане на доверие, която да способства за подобряване на отношенията между двете общности в Кипър.

В публикацията се казва още, че едностранният акт на кипърските гръцки производители за получаване на запазена търговска марка за сиренето Халуми е разгневило кипърските турци, които са разтревожени, че ако бъде приета молбата на кипърските гърци, в която не са включени  турските искания, тя би могла да накърни износа на произвежданото от кипърските турци сирене "Хелим", както е турското название на сиренето Халуми.

Кипърските гърци пък обвиняват кипърските турци, че се опитват да извлекат политически дивиденти от този въпрос. Ескалиралата "война за кипърското халуми" се разрази на фона на опасения, че кипърският продукт може да стане жертва и на икономическата криза в Кипър, след като собственикът на британската компания Cypressa не можа да се разплати с доставчиците заради затварянето на банките на острова.

Споделяне

Още от Европа