Война за кофите в столицата

Война за кофите в столицата

Истинска война за боклука по кофите на столицата се разрази между сметоизвозващите фирми, наети от Столичната община, и тези, които бяха спазарените от правителството в четвъртък. Според представители на Столичния инспекторат и общински съветници из всички райони на града 8-те наети от кметството дружества и петте на правителството водят неистова борба за всеки контейнер в опит да се извлече печалба от сметта.

На този фон камион на фирма "Чистота Искър", бързащ по улица "Суходолска" на връщане от сметището, връхлетя върху лека кола и буквално я размаза. 50-годишният шофьор на колата – "Ситроен" – е загинал на място. Водачът на боклукчийския камион е откаран с линейка в "Пирогов" в много тежко състояние.

Според свидетели на катастрофата, камионът се е движел с висока скорост и е налетял челно на лекия автомобил. Движението по улицата бе блокирано за повече от час.

"Шофьорите са изнервени и недоспали. Цяла вечер са работили. Всеки един от тях трябва да извърши определено количество работа. Ако той не го направи и някой друг вдигне контейнета, това директно го удря в заплатата", заяви пред журналисти шефът на Столичния инспекторат Веска Георгиева.

Тя заяви, че заради прекаления риск ще спре представителите на инспектората да се качват в камионите за сметоизвозване.

Конкуренцията за извозване на сметта заради заплащането пламна, след като премиерът обяви миналата седмица "криза със сметоизвозването" в столицата и правителството иззе почистването на града от общината. Това доведе до абсурда в почти целия град контейнерите, дори и празни, да бъдат вдигани по два пъти от две различни фирми, за да се вземе обещаното заплащане.

Общинските съветници от екокомисията в СОС дори заявиха, че "войната" удря и четирите фирми за разделно събиране на отпадъците, сключили договори за тази дейност. "Техните контейнери са празни, защото някой преди това ги е вдигнал. В същото време те получават по 0.50 лева за всеки контейнер и това удря директно техния бизнес. "После ще говорим, че искаме да организираме разделно събиране на отпадъците в града", заяви лидерът на ГЕРБ в градския парламент Малина Едрева.

Същата конкуренция между държавните и общинските фирми се случва и в градските паркове. Там и едните, и другите са "на борба" с нерегламентираните сметища из градските паркове. Общинският съветник от СДС Стефан Иванов съобщи дори и за физически сблъсък между хора от "общински" и от "държавен" камион за един контейнер край Първа градска болница.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?