"Войната е опиат" обра Оскарите и влезе в историята

"Войната е опиат" обра Оскарите и влезе в историята
Нискобюджетната драма за войната в Ирак "Войната е опиат" (Тhe Hurt Locker) спечели шест награди Оскар, сред които за най-добър филм и режисура, а основният му конкурент и най-доходоносен филм в историята на киното "Аватар", взе само три награди в технически категории.

И двете ленти имаха по девет номинации.

Тазгодишното 82-ро издание на церемонията се проведе в "Кодак тиътър" в Лос Анджелис. Шоуто поднесе няколко изненади, но и удовлетвори много от очакванията.

Режисьорът на "Войната е опиат" Катрин Бигълоу стана първата жена в историята на киното, спечелила "Оскар" в категорията. Конкуренти на Бигълоу, която е бивша съпруга на режисьора на "Аватар" - Джеймс Камерън, бяха още Куентин Тарантино за "Гадни копилета" (Inglourious Basterds), Лий Даниелс за преведения на български като “Скъпоценна“ (Precious) и Джейсън Рейтмън за “Във въздуха“ (Up In the Air).

Оскар за най-добра мъжка роля взе ветеранът Джеф Бриджис за участието си в музикалната драма "Лудо сърце" (Crazy Heart). Toва е първата награда за 60- годишния Бриджис, след като не успя да спечели при предишните си четири номинации. В категорията бяха номинирани още Джордж Клуни за ролята си във "Във въздуха", Колин Фърт за участието му в "Самотен мъж“ (А Single Man), Моргън Фрийман за “Непобедим“ (Invictus), Джеръми Ренър за "Войната е опиат".

Призът за главна женска роля бе присъден на Сандра Бълок за изпълнението ѝ в "Сляпата страна" (The Blind Side). В категорията участваха още Кери Мълиган за изпълнението ѝ в "Образование", Хелън Мирън – "Последна гара“ (The Last Station), Мерил Стрийп за “Джули и Джулия“, Габриел Сибибе – "Скъпоценна".

Само преди ден 45-годишната актриса получи и "Златна малинка" за най-лоша актриса за 2009 г. Антинаградата ѝ бе връчена за ролята във "Всичко за Стив".

Сандра Бълок е много убедителна в ролята си на Лий Ан Туохи в "Сляпата страна" . Критиците са единодушни, че това е най-добрата роля в кариерата ѝ.

Моник спечели награда "Оскар" за най-добра поддържаща женска роля във филма "Скъпоценна" в конкуренцията на Пенелопе Крус за ролята ѝ в "Девет", Вера Фармига и Ана Кендрик за "Високо в небето" и Маги Гиленхал за "Лудо сърце".

Призът за мъжка поддържаща роля отиде при австриеца Кристоф Валц за превъплъщението му в жесток нацист в "Гадни копилета" на Тарантино.

За най-добър оригинален сценарий бе отличен "Войната е опиат", а наградата за най-добре адаптиран сценарий спечели “Скъпоценна".

Аржентинският филм "Тайната на техните очи" на Хуан Кампанела получи "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм. Конкуренти на аржентинската лента бяха израелският филм "Аджами" на Скандар Копти и Ярон Шани, френският "Пророк" на Жак Одиар, перуанският "Млякото на скръбта" на Клаудия Льоса и германският "Бялата лента" на Михаел Ханеке.

"В небето" на студията "Дисни/Пиксар" взе награда "Оскар" за най-добър пълнометражен анимационен филм. "В небето" излезе по кината в 3D формат през май и събра над 700 милиона долара от продажби на билети по света.

В категорията бяха номинирани още "Коралайн", "Фантастичният мистър Фокс", "Принцесата и жабокът" и "Тайната на Келс".

Споделяне

Още от