Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Войната може да продължи месеци, твърдят някои военни

0 коментара

Въпреки напредъка на сухопътните сили и морската пехота през Ирак през изминалата седмица, някои висши американски офицери сега са убедени, че войната ще продължи месеци и ще изисква значително по-голяма бойна сила от сега наличната там и в Кувейт, твърдят източници от отбраната.

Комбинацията от лошо време, разтегнати и несигурни линии за доставки и враг, който отказва да стои покорно пред лицето на американската бойна мощ, е накарала някои американски генерали да направят широка преоценка на прогнозите си. Някои дори съзират потенциална заплаха от проточване на конфликта, който ще поглъща все повече и повече американски войски. И на бойното поле в Ирак, и в кабинетите в Пентагона, военните командири са заговорили за по-продължителна и по-трудна война, отколкото се очакваше само преди седмица, твърдят американски военни източници.

Някои висши плановици са за продължаване на натиска на север, но повечето командири от сухопътната армия смятат, че паузата в сухопътните операции, която настъпи вчера, е критична.

Относително малки сили са разтеглени на 300 мили, а голяма част от огневата мощ на сухопътната армия, в лицето на над 100 щурмови хеликоптера АН-64 Апачи, са приковани към земята от упоритото лошо време или от повреди, получени при неуспешния рейд на зазоряване в понеделник. На изток настъплението на копруса на морската пехота към град Кут също е затруднено от засади срещу снабдяването в тила и от недостиг на гориво на фронта.

Основните сили са още на път, включително Четвърта пехотна дивизия на САЩ, която започна да прехвърля оборудването си от 35 кораба в Кувейт, след като Турция отказа да позволи откриването на втори фронт в Северен Ирак. Вероятно ще е нужен почти месец, докато тежките танкове на тази дивизия заемат позиции. Другите сили, насочващи се към региона, включително Трети бронетанков полк от Форт Карсън, Колорадо и Първа механизирана дивизия от Форт Худ Тексас, ще имат нужда от месеци, докато прехвърлят техниката от базите си и влязат в бой, твърдят военните специалисти.

Говорител на Пентагона вчера отхвърли тази песимистична оценка. Планът се развива почти точно според очакванията, заяви генерал-майорът от сухопътните сили Стенли Маккристъл на брифинг вчера. Но държавният секретар Колин Пауъл, бивш председател на Съвета на началник-щабовете на САЩ, запазил тесни връзки с някои висши американски генерали, като че ли не е напълно съгласен с тази оценка.

"Става очевидно, че войната може да отнеме малко по-дълго от очакваното", призна той в интервю по радиото, но добави: важното е, че имаме добър боен план и той ще успее".

В краткосрочна перспектива, сухопътната армия планира да подсигури тиловите си линии си на снабдяване с части от 82-ра въздушнопреносима дивизия, която сега е на позиция край Кувейт сити, и с части от 101-ва въздушнопреносима дивизия, чиято предна оперативна база е изнесена напред дълбоко в иракска територия.

До каква степен са разтегнати тези линии личи от факта, че Трета дивизия тази седмица изпита тревожен недостиг на вода и храна. Собствениците на товарни камиони и други компании, отговарящи за логистиката, полагаха героични усилия, но въпреки това настъпи известен хаос, изострен отг снайперисткия обстрел и колосалните задръствания на трафика откъм кувейтската граница.Това задръстване забави и плановете на администрацията на Буш да съпроводи настъплението на американските части с доставки на тонове храни и друга хуманитарна помощ за иракчаните.

Командирите биха искали да разполагат с десетдневен запас от храна, вода, боеприпаси, гориво, акумулатори, резервни части и други основни неща, преди да започнат координирана офанзива.

Има и различни мнения за това колко агресивно може да се воюва в иракските градове и села.

"Въпросът е в цената. Можем да обкръжим даден град, да прекъснем електричеството и водоснабдяването, но не искаме да го правим. Целта е военният успех, а не да атакуваме населението", каза един генерал.

Друг отбеляза, че изкореняването на съпротивата, която оказват доброволците от опълчението и други нередовни части в южноиракските градове, ще усложни неимоверно американската военна кампания, ще изисква повече войски и допълнително снабдяване.

"Да речем, че превземем Наджаф", обясни той. "Тогава ще имаме 600 000 души в града и околностите, за които ще сме длъжни да осигуряваме храна, вода и медицински грижи".

Над всички събития през седмицата витае смущаващото осъзнаване, че хиляди иракчани са готови да се бият до смърт. По време на планирането на инвазията в Ирак най-лошите сценарии предвиждаха понякога енергична съпротива, но никой не взимаше това сериозно, призна един офицер.

Целият план за тази операция се градеше върху очакваната реакция на иракския народ и на иракската редовна армия, заяви о.з. генерал Робърт Килбру, специалист по военно планиране. "Ако те не се предадат, а засега не го правят, ще имаме много различен стратегически проблем".

Най-вероятните корекции ще бъдат в стратегическите цели. Източници твърдят, че някои важни предположения, определящи американския подход към Ирак, не са се оправдали. Планираният блицкриг срещу Багдад замря. Въздушната огнева мощ донесе по-малки от очакваните резултати от очакваните, а Саддам Хюсеин и обкръжението му изглежда все още здраво държат контрола над иракската армия и народа.

Според един генерал, вместо да пробият защитата на Републиканската гвардия и да щурмуват направо Багдад, сухопътните сили и морската пехота вероятно ще бъдат принудени преди това да се съсредоточат върху ликвидирането на гвардейските дивизии южно от Багдад.

"Мисля, че трябва да бъдат унищожени напълно", заяви генералът. о.з. генерал Лари Маккафри.

Анализаторите от военното разузнаване смятат, че за разлика от тежко-въоръжената бронирана дивизия Медина, Багдадската дивизия има само 58 остарели съветски танкове Т-62.

Маккафри смята, че сухопътните сили и морската пехота, изправени срещу Републиканската гвардия южно от Багдад, наистина няма да имат друг избор, освен да продължат да ги атакуват. "Но аз не бих влязъл в Багдад, преди да имам още една бронирана дивизия зад гърба си", добави той.

Въпросът е дали Трета пехотна дивизия ще бъде способна да продължи да се бие с Републиканската гвардия без подкрепления.

Според Килбру тя скоро ще се задъха - и техниката, и хората.

Но според Маккафри, който през войната в Персийския залив през 1991 година е командвал сегашната Трета пехотна дивизия, тя е способна сама да се справи и с трите иракски дивизии от Републиканската гвардия в т.нар. червена зона на отбраната около иракската столица.

Друг важен неизвестен фактор е доколко ще бъдат ефективни америакансиките бойни самолети, за да подпомагат пехотата и морската пехота, нанасяйки въздушни удари по иракските военни сили, придвижващи се в гъстонаселената и залесена долина на река Ефрат. Това е много по-различно, отколкото да атакуваш иракски танкове в откритата пустиня, което бе основната задача на въздушните сили през 1991 година. През последните дни въздушните удари бяха ограничени от силните пясъчни бури.

Според военните разузнавачи елементи от дивизия Медина на Републиканската гвардия - някъде между батальон , се възползват от прикритието на пясъчната буря, за да се придвижагт към т.нар. провлак Кербела, тясна ивица между езерото Разаза и Ефрат. Някои в Пентагона направо се зарадвали от това развитие, смятайки, че колоната ще стане лесна мишена. Но други не са толкова въодушевени. Колоната се придвижва от огнева позиция до огнева позиция, от един снабдителен пункт до друг, винаги осигурявайки си добро прикритие.

"Това е тяхната територия, те вероятно са правили такива учения там през целия си живот. Те са обучени да защищават Багдад", обясни представител на Пентагона.

Устойчивостта на дивизия Медина ще бъде важен индикатор дали Трета пехотна дивизия ще може да се справи сама или ще трябва да се окопае и да чака за помощ някъде през април от Четвърта пехотна дивизия.

Ако правителеството на Саддам Хюсеин не падне, след като част от Републиканската гвардия бъде унищожена, атаката срещу столицата вероятно ще бъде отложена до пристигането на тази дивизия, прогнозират и представители на Пентагона, и експерти.

"Няма да се втурваме презглава към града, абсолютно безполезно и самоубийствено е", каза офицер от Пентагона. "Целта е да обкръжим града и да го превземем при нашите условия".

О.з полковник от сухопрътните сили Бенжджамин Ковингтън, експерт по танкова война, е на същото мнение: "Всичко на терена зависи от пристигането на Четвърта пехотна дивизия. Финалната битка за Багдад ще започне, когато те влязат в бой".

Други експерти категорично не са съгласни.

"Не може да става дума за криза", заяви бившият председател на Камарата на представителите Нют Гингрич, който е приятел на министъра на отбраната Доналд Ръмсфелд и на главнокомандавщия операцията генерал Томи Франкс, а също така е член на Съвета за отбранителна политика. "Планът върви изненадващо добре засега. Главният факт, който не трябва да се забравя е, че американските сили достигнаха на 50 мили от столицата само за шест дни, без да се сражават с редовни иракски сили", заяви той.

О.з. подполковник от сухопътните сили Андрю Крепиневич е съгласен, че "въпреки усилията на иракските военни, те не успяха да спрат фантастичното темпо на настъплението, едно от най-забележителните във военната история".

Висш генерал от Пентагона, след като изслуша мненията и на двете страни в спора, заяви че според него в краткосрочен план песимистите ще изглеждат прави, но ще бъдат опровергани в средата на април.

"Предстоят ни няколко тежки дни, но всичко върви към неизбежната кулминация. През следващите седем до десет дни ще разберем колко струва Реипубликанската гвардия. След като смачкаме Медина и Багдската дивизия - край на играта, Багдад ще падне", заяви той.

По БТА

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.