Войната на думи няма да освободи медиците в Либия

Войната на думи между Либия и България вероятно ще забави усилията за освобождаване на петте български медицински сестри и палестински лекар, осъдени на смърт за заразяване на либийски деца с вируса на СПИН, се посочва в анализ на агенция Ройтерс от сряда, цитиран от Kafene.net.  

За Либия ще бъде трудно да отмени или намали присъдите или да  освободи медиците в атмосферата на взаимни обвинения и когато двете страни демонстрират признаци на накърнена национална гордост, казват експерти.

"Ако искате решаване на проблема, това не е начинът," казва Саад Джебар - базиран в Лондон алжирски адвокат, който е специалист по въпросите на Либия. "Това само усложнява и удължава процеса."

През декември медиците бяха повторно осъдени на смърт за умишлено заразяване с вируса на СПИН на над 400 деца в либийска болница през 90-те години. Върховният съд трябва скоро да вземе решение по жалбата им.

България и нейните съюзници в ЕС казват, че убедителни научни доказателства показват, че медиците са невинни.

Дори ако присъдите не бъдат отменени, това може да направи правителствен орган в Либия. Експерти казват, че това ще стане само, ако Западът и Либия успеят да се договорят за изплащането от страна на Запада на определена сума във фонда, който беше създаден за подпомагане на децата и тяхното лечение.

Възможностите за подобно споразумение, обсъждани отдавна от Запада и либийски представители като възможен изход, бяха затъмнени от последните словесни двубои.

Във вторник либийски държавни медии обвиниха българското разузнаване, че е ръководило заразяването на децата.

"Агенти на българското разузнаване, които инжектираха децата ни с ХИВ са извършили по-грозно престъпление от тези, извършени от Хитлер," писа вестник "Ал Шамс".

Демонстрации, молитви

България осъди делото и критикува изказванията на либийския лидер Муамар Кадафи в края на декември, когато той защити присъдите.

В София говорителят на външното министерство Димитър Цанчев каза: "Тезата, че секретните служби са зад заговора за заразяване на стотици либийски деца беше отхвърлена от либийския съд през 2002 г."

Джордж Джофе от Центъра за международни проучвания в Cambridge University казва, че проблемът за компенсациите на семействата е в сърцевината на последната размяна на обиди.

Триполи иска 10 млн. евро за всяко заразено дете. Джофе казва, че западните страни са предложили около половин милион евро на семейство, което Либия е отхвърлила.

"Това е твърде голяма разлика, която Кадафи няма да може да продаде у дома. За него това е въпрос на вътрешна стабилност," казва той.

България отхвърля всички искания за компенсации, защото това би означавало признаване на вина. Тя казва, че финансирането на фонда трябва да става доброволно, а не като дипломатическа или политическа стъпка. Съобщения показват, че Кадафи може да отмени присъдите, ако в добавка към компенсациите бъде освободен либиец, осъден на доживотен затвор за взривяването на американски самолет над Локърби през 1988 г., се припомня в анализа на Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят