Войната на Румъния срещу Лаура Кьовеши продължава с призовка за разпит

Тя е привикана в деня на изслушването й за европейски главен прокурор в Брюксел

Войната на Румъния срещу Лаура Кьовеши продължава с призовка за разпит

Бившият шеф на румънската антикорупционна агенция Лаура Кьовеши е извикана на разпит в Румъния в деня, в който трябва да бъде в Брюксел за участие процедурата за избор на европейски главен прокурор. Кьовеши се смята за фаворит в надпреварата, въпреки че румънските власти водят кампания срещу нея с всякакви възможни средства.

Румънските прокурори искат да разпитат Кьовеши по дело за връщането от Индонезия в Румъния на Николае Попа - финансов директор на Националния инвестиционен фонд, който през 2000 г. ощети 300 000 вложители, припомня БТА.

Пред румънското радио "Европа" Лаура Кьовеши казва, че ще пътува до Брюксел и няма да се откаже от кандидатурата за европейски главен прокурор. Тя е призована като заподозряна в злоупотреба със служебно положение, вземане на подкуп и лъжесвидетелстване. Кьовеши обяснява, че е подала молба във Върховния съд за отлагане на разпита, тъй като вече има самолетен билет за Брюксел и смята да отиде на изслушването в Европейския парламент.

Според нея призовката за разпит е "опит за спирането ѝ в процедурата" по избор на европейски главен прокурор. Тя напомня, че има шансове за поста и е кандидатът, класиран на първо място от комисията по избора. Западноевропейските медии вече съобщиха, че румънката от унгарски произход се ползва с подкрепата на Германия и Франция, които са готови да подкрепят нея, а не своите кандидати.

Лаура Кьовеши коментира, че за 24 години стаж в прокуратура тя никога не е била разследвана дисциплинарно или наказателно, и не е имала проблеми. Тя признава обаче, че разследването в Румъния ще създаде проблеми с доверието към нея и ще се отрази на кандидатурата ѝ за Европейската прокуратура.

"Разбира се, че започването на наказателно преследване е направено, за да бъда блокирана в тази процедура, а не за да бъде установена истината", каза Кьовеши пред радио "Европа".

Разследването срещу Кьовеши е във връзка с жалба на румънския политик и бизнесмен Себастиан Гица, който избяга от Румъния, защото е съдебно преследван, и получи политическо убежище в Сърбия.

Гица каза през декември 2018 г., че Кьовеши е искала от него да плати самолета за връщане в страната на Николае Попа от Индонезия. Самолетът е бил платен в крайна сметка от търговско дружество "Йон Цирияк еър" ООД, което е било избрано от румънското МВР след преговори с три компании.

Николае Попа бе финансов директор на рухналия през 2000 г. Национален инвестиционен фонд. Това бе един от най-големите финансови скандали в посткомунистическа Румъния. Попа бе осъден задочно на 15 години затвор през 2006 г. Той избяга от Румъния и бе заловен в Индонезия през 2009 г. Осъденият финансист бе върнат в страната през 2011 г., а междувременно присъдата му бе намалена до 10 години и четири месеца затвор. През септември 2017 г. той бе освободен условно, припомня "Адевърул", цитиран от БТА.

Междувременно министърът на правосъдието на Румъния Тудорел Тоадер изпрати писма до своите европейските колеги, в което представи в силно неблагоприятна светлина Кьовеши. Румъния, която е ротационен председател на Съвета на ЕС, прави всичко по силите си, за да блокира избора на Кьовеши.

Атаката срещу съдебната система в Румъния

Лаура Кьовеши се ползва с много добър имидж в ЕС. Тя беше главен прокурор на Румъния в периода 2006-2012 г. След това бе назначена за шеф на антикорупционната прокуратура и заемаше позицията до юли 2018 г., когато бе отстранена след грандиозен скандал, който тежко урони имиджа на управляващите социалисти в ЕС.

Като шеф на антикорупционния директорат от 2013 г. Кьовеши постигна множество осъдителни присъди за корупция по върховете на властта. Действията на Кьовеши бяха аплодирани от Брюксел и голяма част от румънците. Европейският мониторинг върху съдебната система на страната не бе свален с аргумента, че реформите не са достигнали до етап, в който могат да бъдат оценени като "необратими".

Политическата атака, която доведе до отстраняването на Лаура Кьовеши, започна през февруари миналата година. Правосъдният министър Тудорел Тоадер обяви, че Кьовеши е превишила властта си и е увредила имиджа на Румъния в чужбина. Тоадер настоя за отстраняването на Кьовеши след отправените от нея критики срещу съдебната реформа на социалистите.

Президентът Клаус Йоханис първо отказа да издаде указ, но управляващите изпратиха казуса в Конституционния съд, който обяви, че Кьовеши трябва да бъде освободена. Президентът стори това през юли. Искането за отстраняване на антикорупционния прокурор доведе до масови протести в Букурещ и някои от по-големите градове.

Веднага след това управляващите в Румъния започнаха атака и срещу главния прокурор на Румъния Аугустин Лазар. Министърът на правосъдието на Румъния Тудорел Тоадер се обяви за уволнението на Лазар и представи списък с 20 случая, в които той бил превишил правомощията си.

"Изпълнителната власт показва за пореден път превратното си разбиране за независимостта на прокуратурата", обяви главният обвинител в Румъния.

Аугустин Лазар също е оценяван високо от Европейската комисия за резултатите, които показва ръководената от него институция в борбата срещу корупцията. По ирония Лазар бе един от двигателите зад създаването европейската прокуратура.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?