Войната срещу Ирак отразява новата военна доктрина на САЩ

Войната срещу Ирак е резултат на нова военна доктрина, която Съединените щати приеха след нападенията в Ню Йорк и Вашингтон от 11 септември. Д-р Харлан Улман от вашингтонския Център за стратегически и международни проучвания е един от главните автори на новата доктрина. В интервю за Би Би Си той заяви, че основната идея е да се установи контрол върху волята и поведението на противника, така че той да се откаже да воюва, което включва не само военни, но и психологически елементи.

Тази война е различна в три посоки, обяснява Харлан Улман. "Първо, няма очевиден повод, няма "Пърл Харбър". Това е превантивна, изпреварваща война. За пръв път в нашата история ние не сме пряко провокирани, когато правим нещо превантивно и изпреварващо.

Второ, за пръв път в нашата история целта не е незабавното унищожение на противника. По време на Първата световна война и на Втората световна война ние се бихме срещу армията на противника. Целите на сегашната война са, първо, да бъде разоръжен Саддам Хюсеин от оръжията си за масово поразяване и, второ, да свалим от власт него и партията му БААС. Ако не се стигне до сражения с иракската армия, ако иракската армия се предаде, това е най-добре и ще отговори на нашите интереси.

Третата разлика е в комбинацията от технология и философия на набелязване на целите. Това се отнася за базовите операции, в които искаме да нанесем минимални поражения, така че да постигнем същия резултат, но без да разрушаваме цели армии".

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?