Войната срещу Ирак вероятно ще избухне до седмици

Съединените щати, които се стремят да спечелят съюзници за война, могат да не чакат много след следващия доклад на инспекторите на ООН на 14 февруари, празника на Свети Валентин, преди да нахлуят в Ирак в опит да го разоръжат и да свалят президента Саддам Хюсеин, твърдят аналитици.

Ще чуем оглушителния тътен на барабани от САЩ още преди 14 февруари, смята експертът по иракския въпрос Тоби Додж от университета Уоруик:"Ще бъде изненадан, ако въздушната война не е започнала до седмица след това".

Тонът на Вашингтон и Лондон вече е мрачен въпреки призивите от много други столици, на инспекторите да бъде дадено още време да докажат дали Ирак нарушава резолюцията на Съвета за сигурност, в която се казва, че той или трябва наистина да се разоръжи, или ще бъде изправен пред опасността от война.

Във вторник британците се присъединиха към Съединените щати, обявявайки, че Ирак нарушава съществено изискванията на ООН за разоръжаването му. Това стана ден след като ръководителят на оръжейните инспектори Ханс Бликс заяви пред Съвета за сигурност, че Саддам не е предоставил достатъчно информация за наличните смъртоносни оръжия.

Британският външен министър Джак Стро предупреди Ирак, че неговият "невероятен" отказ да се съобрази с исканията на ООН ще унищожи шансовете за мирен изход от кризата.

"Дислоцирането на американски и британски части ще приключи в края на февруари. Те могат да започнат въздушна кампания малко преди това, но вероятно няма да го направят", заяви сър Тимъти Гардън, експерт по отбраната от лондонския Кралски институт за международни отношения Чатамхаус. Това, което стана в Съвета за сигурност, ще накара всичко да ври и кипи до средата на февруари, когато американците, британците, австралийците и всички други замесени ще кажат: "Ще го направим така или иначе" и ще поискат от Съвета да излезе с резолюция в подкрепа на действията им, смята Гардън. Според него колкото по-неизбежна изглежда войната, толкова по-вероятно е Саддам да започне да пречи на инспекторите. По думите му това ще отприщи лавината на конфликта.

Руският президент Владимир Путин, който поиска още време за инспекторите и се противопостави на всякакви едностранни действия на САЩ, заяви във вторник, че Москва ще заеме по-остра позиция, ако Саддам Хюсеин възпрепятства инспекторите.

Някои петролни експерти отдават по-голямо значение на дислоцирането на американските сили и на безкопромисната риторика на президента Джордж Буш, отколкото на дипломатическата престрелка в ООН.

Това, което ще определи кога ще започне войната, не е дипломацията, а военната готовност, смята Роджър Дайуън от консултантската фирма Пи Еф Си Енерджи във Вашингтон: "Ако САЩ се нуждаят от още време за разполагането на военните си, те ще използват това време за търсене на дипломатическа подкрепа, но независимо дали ще я получат или не, ние очакваме войната да започне някъде между средата на февруари и началото на март".

Джордж Додж, специалист по Близкия изток от университета Кеймбридж, посочва, че сухопътната операция няма да започне преди края на февруари, защото американските и британските сили все още няма да са готови. Те могат да започнат въздушна кампания, но не преди 14 февруари, казва той.

Американският държавен секретар Колин Пауъл призна, че една нова резолюция на ООН, подкрепяща военната операция в Ирак, ще улесни много страни в решението им да се присъединят към войната. Наред с това той посочи пред германския вестник Ханделсблад, че тя не е задължителна за започването на военни действия. Бившият британски посланик в Багдад сър Джон Мобърли каза, че опитите на Съединените щати и Великобритания да си осигурят втора резолюция могат да отложат войната, но не безкрайно. Когато преценят подходящия момент от гледна точка на международната подкрепа и когато са готови във военно отношение, те няма да чакат, изтъкна той.

В отговор на доклада на Бликс Ирак обеща да сътрудничи по-активно на инспекторите, но малцина аналитици очакват драматичен обрат в поведението му, достатъчен да откаже Вашингтон от военните му намерения.

През последните дни Саддам направи поредица от предизвикателни изказвания, обещавайки да разгроми американските сили край Багдад и призовавайки иракските военни да бъдат нащрек за измяна.

Гардън посочи, че вероятно иракското ръководство сега обсъжда дали да активизира сътрудничеството си с инспекторите, за да предизвика по-големи разногласия в Съвета за сигурност, или просто да подготви отбраната си за война, която изглежда неизбежна.

"Всички казват, че инспекторите ще имат още малко време, но не много. Времето изтича, освен Ирак не промени основно отношението си", посочи британски представител.

Египетският президент Хосни Мубарак споделя тези заключения. Съединените щати са решени да разоръжат Ирак независимо от цената, изтъкна той пред в. Ал Итихад, издаван в Обедините арабски емирства: "Ударът приближава, освен ако Ирак не се съобрази с международните резолюции и не престане да пречи на оръжейните инспектори".

По БТА

Още от Свят

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?