Войната срещу съдебната реформа влезе в плакатна фаза

Войната срещу съдебната реформа влезе в плакатна фаза

С плакати във фашистки стил, показващи лицата на хора, но с неясен автор, предпочел да се скрие, осъмна в понеделник центърът на София. Акцията се "провежда" ден преди насрочения за 14 юли протест срещу главния прокурор Сотир Цацаров и в защита на съдебната реформа. В социалната мрежа Фейсбук над 3000 души са заявили, че ще участват в събитието.

Постерите са с лицата на бившия премиер Иван Костов, правосъдния министър Христо Иванов, съпредседателя на Реформаторския блок Радан Кънев, здравния министър Петър Москов, издателя на Икономедия Иво Прокопиев и активистите на "Протестна мрежа" Антоанета Цонева и Асен Генов.

Над лицата им е поставен надпис: "#Психодесни" и "Няма да стане, няма да се продадем. Няма да станем филиал на Америка за България!".

Снимките са придружени с текст, силно наподобяващ стила на агенция "ПИК", която пък вещае, че акцията ще продължи.

"Где бяхте вчера вий, герои днешни? Когато бащицата ви Костов разпродаде България. Когато подари на безценица "Лукойл", "Кремиковци", БГА "Балкан"... Когато трупаше тлъсти лихви от КТБ. Днес вие довършвате неговото дело. Довършвате страната ни. Унищожавате българския съд. Няма да стане! Няма да се продадем! България не е филиал на "Америка за България!", е изписано на плакатите.

Те са поредния атрибут, който допълва кампанията срещу съдебната реформа, подета и развивана старателно в медиите, които пряко или косвено зависят от депутата от ДПС Делян Пеевски и неговата майка Ирена Кръстева.

Междувременно близо 3000 души вече са заявили участие в организирания във Фейсбук протест за оставка на главния прокурор и подкрепа на правосъдната реформа, който ще се проведе във вторник от 18.30 часа пред Съдебната палата в София.

В страницата за протеста в социалната мрежа, са изредени и причините, заради които организаторите на събитието, сред които има активни представители на "Протестна мрежа", призовават главния прокурор да подаде оставка:

1. Игнориране на изнесените в медиите свидетелства за източването на КТБ години преди фалита.

2. Прекратяването на разследвания срещу Делян Пеевски и отказ за образуване на нови.

3. Намеса в полза на определени партии ("импийчмънта" на президента, аферата Костинброд).

4. Умишлено протакане на разследванията срещу ДПС депутата Христо Бисеров.

5. Проверки срещу журналисти (напр. Борис Митов), изнесли данни за неправомерни действия на Цацаров.

6. Игнориране на данни за съмнително обогатяване на Бареков и Моника Станишева.

7. Игнориране на сигнала, че Ахмед Доган и Емел Етем са с кредитни карти за десетки хиляди лева от КТБ, без да ги декларират.

8. Игнориране на редица сигнали за корупция в съдебната и изпълнителната власт (напр. 154 коли за ДАНС и НАП с поръчки, подготвени за един участник, как градският съд изхарчи четвърт милион евро).

9. Игнориране на сигналите за умишленото клатене на банковата система, вместо това образуване на производства срещу журналисти.

10. Съмнително забогатяване на Цацаров като съдия в Пловдив (влогове, апартаменти и кредити за близо милион лева).

11. Проверка срещу Министерството на правосъдието, водено от Христо Иванов (рупор на реформата в Съдебната система), обоснована с публикация на фалшив журналист.

12. Прекратяване разследването за побоя срещу Октай Енимехмедов.

13. Доразклащането и досъбарянето на КТБ.

14. Започването на разследване срещу президента на републиката.

15. Ненаказването на прокурори, вършещи безобразия от типа на 13 и 14.

16. "Обосновката" на бездействие срещу полицайка, правила расистки изказвания.

17. Отказа на прокуратурата да разследва разграбването на най-красивите кътчета природа в България чрез заменките, схеми като Дюни-гейт и приватизацията на мерите на Община Белово.

18. За това, че Специализираният наказателен съд се занимава предимно с протекция чрез споразумения с организираните престъпни групи като, вместо постановяване на най-тежките наказания, оневинява, с възможност за "употребяване" на престъпните схеми във всички сфери на държавата в зависимост от политическата конюнктура.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?