Войната в Ирак е "стратегическа грешка", според американски експерт

Доклад, публикуван от Армейския колеж на САЩ в Монтгомъри, щата Алабама, критикува войната в Ирак като стратегическа грешка, съобщиха световните агенции.

Нахлуването в Ирак бе "ненужна превантивна война", която отклони ресурси и възможности от по-важната битка срещу Ал Каида в "безнадеждно преследване от страна на САЩ на абсолютната сигурност", пише в изследването.

Негов автор е Джефри Рекърд, експерт по отбраната, който чете лекции в Института за стратегически изследвания на колежа, който има вече над стогодишна история. В анализа си той предлага на американските ръководители да пренасочат вниманието си към терористичната мрежа на Бин Ладен и критикува администрацията на Буш за това, че е обединила Ал Каида и Ирак в "една обща, недиференцирана терористична заплаха".

Това бе сериозна стратегическа грешка, защото бяха пренебрегнати същностните различия между двете цели, равнището на заплаха, уязвимостта им към американската реакция и военни действия, твърди специалистът.

Официалните военни представители отхвърлиха оценките на Рекърд, заявявайки, че те не отразяват възгледите на американската армия, предаде Би Би Си. Според Пентагона изследването отразява лично мнение.

Според Рекърд САЩ са повели ненужна превантивна война срещу Ирак, чиито военни възможности вече са били ограничени. Така е бил създаден нов фронт на ислямския тероризъм в Близкия изток и е било отклонено вниманието от гарантирането на сигурността в самата Америка, смята американският експерт.

Той изтъква също така, че Вашингтон греши, като слива в една обща заплаха различните държави, наричани "рискови", терористичните групировки и оръжията за масово поразяване.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?