Войната в Ирак е струвала на САЩ над 2 трилиона долара

Войната на САЩ в Ирак е струвала 1.7 трилиона долара плюс допълнителни 490 милиарда долара дължими плащания за ветерани, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

 

Заедно с лихвите разходите могат да надвишат 6 трилиона долара през следващите четири десетилетия. Войната е отнела живота на най-малко 134 000 цивилни иракчани и може би е допринесла за смъртта на четири пъти повече хора, съобщава проектът "Цената на войната" на Института за международни изследвания "Уотсън" към университета "Браун".

 

Като се прибавят жертвите, дадени от силите за сигурност, от бунтовници, журналисти и хуманитарни служители, общо жертвите на войната стават между 176 000 и 189 000 души, се казва в изследването.

 

Изготвеният от около 30 учени и експерти доклад бе публикуван преди десетата годишнина от американското нахлуване в Ирак на 19 март 2003 г.

 

В документа се посочва, че САЩ не са спечелили почти нищо от войната, а Ирак е травматизиран от нея. Тя вдъхна сили на радикални ислямистки бойци из целия регион, попречи на правата на жените и отслаби и без това лошата здравна система, се отбелязва в доклада.

 

Кампанията по възстановяване на Ирак на стойност 212 милиарда долара до голяма степен се е оказва провал, защото по-голямата част от парите са изразходвани за сигурност или са пропилени заради прахосничество или измами, гласи заключение в доклада.

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?