Войната в Ирак не е между Исляма и Християнството

Войната в Ирак не е война на Исляма и Християнството, не е сблъсък на цивилизации, а военно разрешаване на политически противоречия между режима на Саддам Хюсеин и демократичната коалиция, в която участва и България. Това се казва в специално изявление на главния мюфтия на мюсюлманите у нас Селим Мехмед, цитирано от БТА.

Той изразява увереност, че българското правителство ще вземе всички мерки да защити страната ни. Главното мюфтийство ще предприеме действия мюсюлманските храмове - месчити и джамии, да не бъдат подслон на потенциални злодеи, се казва в изявлението.

"Ние дълбоко скърбим за всички невинни жертви на този конфликт, от дълго време предупреждавахме, че войната няма добри лица, сега се молим горещо военните действия да свършат бързо и да се даде шанс за живот на народа на Ирак", казва в обръщението си главният мюфтия. Фетфа - тълкувание от името на Исляма, може да даде само съвет на духовни лидери. Фетфа за Джихат на световната ислямска общност срещу света няма, съобщава главният мюфтия. Моля се и искрено вярвам, че ужасът на войната ще бъде кратък, завършва своето обръщение главният мюфтия Селим Мехмед.

Още от България

Защо управляващите избират Цацаров за шеф на "Антикорупция"?