Войната в Сирия влезе и в столицата Дамаск

Войната в Сирия влезе и в столицата Дамаск

Сирийски войски, подкрепяни от танкове, навлязоха в района Мейдан в централен Дамаск, за да прогонят бунтовници, които се бяха укрепили доста близо до големи държавни обекти, казаха активисти, цитирани в понеделник от Ройтерс.

За първи път танкове влизат в района, отбелязва неправителствена организация, цитирана от Франс прес. Според Ройтерс това е най-голямото разполагане на бронирани машини в Дамаск от началото на 17-месечното въстание срещу президента Башар Асад.

С разполагането на танкове по главните улици на сунитския квартал бунтовниците се оттеглиха в по-тесни улички, а на места избухнаха боеве. По думите на опозиционен активист бунтовниците се опитват да задържат армията в квартала Захра Джадида, откъдето се чуват взривове на снаряди. Снайперисти са заели позиции по покриви на сгради.

Сирийският център за наблюдение на правата на човека съобщи, че жители на бедния сунитски квартал Нахр Айше на юг от Мейдан са блокирали с камъни и горящи гуми главната магистрала между Дамаск и йорданската столица Аман, за да облекчат натиска върху Мейдан.

Сирийската армия възобнови днес артилерийския си обстрел над квартал Тадамон в Дамаск, където се водят и боеве - ден след най-тежките сражения в столицата от началото на бунта. Вчера активисти съобщиха, че танкове са навлезли в квартала.

"В ранните сутрешни часове бе възобновен минометният обстрел", съобщиха източници от опозиционните Местни координационни комитети. Те добавиха, че се водят ожесточени боеве между редовната армия и съставената предимно от дезертьориСвободна сирийска армия в кварталите Кафар Сусе и Джобар.

Сирийският център за наблюдение на правата на човека също съобщи за боеве в ранните утринни часове в квартал Кафар Сусе между бунтовници и войниците от автоколона, която минавала в района.

"Тази нощ не можах да мигна, експлозии на снаряди и стрелба се чуваха в селищата по пътя за летището да ранните сутрешни часове", каза жител на град Джарамана, който се намира на пътя към международното летище на Дамаск. Той заяви, че е видял четири бронетранспортьора да минават по този път.

Същевременно сирийски генерал дезертьор заяви, че бунтовниците контролират 60 процента от територията на страната и се нуждаят единствено от ограничена военна намеса на НАТО, за да им се помогне да свалят президента Башар Асад, съобщи панарабският вестник "Аш Шарк ал Аусат", цитиран от БТА.

"Всичко, което ни трябва от НАТО, са два въздушни удара по президентския дворец за сваляне на режима и ще можем да контролираме всички сирийски градове", заявява пред вестника генерал-майор Аднан Сало, който е бивш ръководител на звеното на химически оръжия в сирийската армия

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?