Войникът, заподозрян за избиването на цивилни афганистанци, е на път за САЩ

Американският войник, заподозрян в убийството на 16 цивилни афганистанци, вече е на път от следствен изолатор в Кувейт към военния затвор във форт Ливънуърт, щата Канзас, предаде Ройтерс в петък, като се позова на адвоката на заподозрения Джон Хенри Браун.

Прехвърлянето не означава непременно, че е взето окончателно решение за повдигане на обвинения срещу заподозрения, посочва Асошиейтед прес. В сряда той бе преместен от Афганистан в Кувейт. Американски служители твърдят, че прехвърлянето е наложително, тъй като в Афганистан няма подходящ затвор за него. "Ливънуърт" е единственият затвор на американските въоръжени сили с максимални мерки за сигурност.

Афганистанският президент Хамид Карзай обвини САЩ, че не са помагали достатъчно в разследването на убийството на цивилните афганистанци. Карзай каза, че американски служители не са сътрудничели на делегацията, която изпратил да разследва клането.

Карзай отбеляза, че иска добри отношения със САЩ, но това става все по-трудно. Той настоя САЩ да уважават афганистанската култура и закони. Президентът се усъмни също дали само един войник е участвал в убийството, като се има предвид големият брой на жертвите.

Споделяне

Още от Свят