Войникът, застрелял 16 афганистанци, може да получи смъртна присъда

Министърът на отбраната на Съединените щати Лион Панета заяви, че ако американският войник, който застреля в неделя 16 афганистанци, бъде осъден, може да получи смъртна присъда, съобщиха световните агенции. В неделя американски войник уби 16 цивилни в Кандахар, сред които девет деца, а останалите - жени.

38-годишният сержант, баща на две деца, е претърпял през 2010 година мозъчна травма. Той е на военна служба от 11 години, бил е на 3 мисии в Ирак. Стрелбата в Кабул, при която той уби предимно жени и деца, предизвика гневни призиви от местното население за незабавно изтегляне на американците в момент, в който Вашингтон се опитва да договори дългосрочно присъствие.

Президентът на САЩ Барак Обама нарече убийствата "трагедия", но подчерта, че този епизод няма да промени стратегията на Вашингтон или да доведе до предсрочно изтегляне на американските войски, предаде Асошиейтед прес.

В интервю за телевизия WF в Орландо, Флорида, Обама посочи, че стрелбата показва още по-ясно необходимостта САЩ да се придържат към първоначалния план да предадат отговорността за сигурността на афганистанците и след това войниците да се върнат у дома. Така президентът повтори уверенията, дадени преди това от неколцина служители от правителството, че убийствата няма да ускорят изтеглянето на американския контингент, предвидено за 2014 година.

Дипломати в Кабул обсъждат апокалиптичен сценарий за Афганистан, при който президентът Хамид Карзай отказва да позволи американски военни съветници да останат в страната след планираното през 2014 година изтегляне на чуждестранните войски, пише британският вестник "Дейли телеграф" в електронното си издание. Вашингтон повече от година преговаря с Кабул за условията на военното изтегляне от Афганистан и вече има опасения, че дългосрочното присъствие на американски съветници и специални сили може да стане жертва на кризата, която се разрази напоследък след изгарянето на екземпляри от Корана във военна база на САЩ в Афганистан и убийството на 16 цивилни афганистанци от американски войник.

Междувременно във вторник талибаните заплашиха да обезглавят американски войници в отмъщение за масовото убийство в Южен Афганистан в неделя. "Ислямският емират предупреждава за пореден път американските скотове, че муджахидините ще им отмъстят и с помощта на Аллах ще убиват и обезглавяват вашите садистични войници убийци", каза говорителят на талибаните Забиула Муджахид в изявление, изпратено по електронната поща.

Стотици студенти в източния афганистански град Джалалабад провеждат днес първия голям протест във връзка с масовото убийство, предаде Асошиейтед прес. Те скандират гневни лозунги срещу убиеца и настояват той да бъде съден публично. Част от демонстрантите правят чучело на президента на САЩ Барак Обама и възнамеряват да го изгорят.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?