Войните на Саддам срещу иракчаните са по-опасни от удара на САЩ

Дошло е времето светът да се обедини срещу диктаторските режими и международния тероризъм. Иракският народ е доведен до състояние да гледа на САЩ и техните съюзници като на освободители. На обвинението, че сме слуги на САЩ, ние отговаряме, че войните, които режимът на Саддам Хюсеин води срещу народа си, са по-опасни от войната на Америка срещу него. Това заяви представителят на иракската опозиця Мухсин Джабар днес.

Лидери на иракската опозиция в България днес се срещнаха с представители на ОДС - заместник-председателя на парламента Асен Агов и депутата Лъчезар Тошев.

Джабар добави, че кървавият и престъпен режим на Саддам Хюсеин, който е донесъл на народа си нечувани страдания и икономическа разруха, е принудил десетки хиляди иракчани да напуснат родината си. Този режим е насочил богатствата на Ирак в разработване на оръжия за масово поразяване, вместо в построяване на училища, болници и заводи.

Събарянето на режима отвътре е невъзможно, заяви Джабар, като добави, че иракската опозиция гледа на тази война като на освободителна и като на спомагаща за демократизацията на Ирак.

Като резултат на тази война се очаква изграждането на демократичен, свободен и независим Ирак, с многопартийна политическа система, възстановяване и развитие на икономиката на страната и участие на Ирак в международната антитерористична коалиция, каза Джабар.

Другите представители на иракската опозиция призоваха България да изгони посланика на Багдад и другите иракски дипломати в София. Според иракските опозиционери Саддам има агенти в цял свят, не само в България.

Един от иракските опозиционери, журналистът Салим Салим, заяви, че има връзка между катарската телевизия Ал Джазира и режима на Саддам Хюсеин. Така Селим обясни защо Ал Джазира не дава никакви информации за безчинствата на Саддам. Той добави, че 30-40% от редакторите в телевицията са иракчани, и били там по силата на договор с Багдад. Затова и не позволявали да се появяват никакви лоши новини за режима в Багдад. По думите на Салим, в момента Ал Джазира се опитвал да представи войната като свещена - т.е. между мюсюлмани и християни.

Над 3 млн. иракчани са емигрирали от Ирак и живеят в различни части на света, обясниха още представителите на иракската опозиция. Кой ще загуби войната е ясно - нашият народ, на ако свалят тази диктатура само за три - четири години мир ще видим другият Ирак, посочи Салим и добави, че с наличните суровини и специалисти животът на иракчаните ще се подобри. Той каза още, че биншият президент на Ливан е използван от САЩ като посредник, за да уговори Саддам Хюсеин да напусне Ирак заедно със семейството си, като му давал пълни гаранции.

Още от България