Войните струват 14.3 трилиона долара на световната икономика

Кадър от войната в Сирия

Войните по света са нанесли рекордни щети на световната икономика през 2014 година – 14.3 трилиона долара. Това се твърди в Глобалния индекс на мира, който се подготвя всяка година от базирания в Австралия Институт за икономика и мир (IEP). Тази щета се равнява на сумата от икономиките на Бразилия, Канада, Франция, Германия, Испания и Великобритания. Подобна сума представлява близо 85% от целия БВП на САЩ.

В доклада се казва, че пропастта между най-мирните и най-размирните части на планетата се разраства. Близкият изток и африканските държави продължават да затъват в пропастта на насилието. Глобалният индекс на мира сочи Сирия за най-размирната държава, а Либия е посочена като държавата с най-бързо влошаващо се положение. Най-мирна е Исландия.

"Цената на насилието се свързва основно с увеличаването на жертвите в един конфликт, икономическите последици от него и разходите, свързани с прогонените хора", обяснява за Стив Килела от IEP пред “Ройтерс“, цитиран от “Дневник“.

От 2008 година досега разходите за издръжка на бежанци и на прогонени в рамките на държавите си са се увеличили 267%. Днес тази сума е 128 милиарда долара, а прогонените са над 50 милиона души - най-големият брой от Втората световна война насам. Най-големите разходи, предизвикани от несигурността, са свързани с военните, полицията и убийствата на хора - общо 68% от цялата сума.

Въпреки конфликта в Украйна, страните в Европа продължават да се радват на висока степен на мир. Положението се е влошило през изминалата година в Сирия, Нигерия, Южен Судан и Централноафриканската република. Държавите, показали най-голямо подобрение, са Гвинея-Бисау, Кот Д'Ивоар, Египет и Бенин.

Проучването, обхващащо 162 страни, стига до извода, че конфликтите са станали много по-ожесточени - жертвите през 2014 година са надхвърлили 180 000 души, докато през 2010 година те са били близо четири пъти по-малко - 49 000 души.

Споделяне

Още от Свят

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?