Войници от САЩ арестували двама от "Ислямска държава", държани от кюрдите в Сирия

Войници от САЩ арестували двама от "Ислямска държава", държани от кюрдите в Сирия

Американски войници са арестували двама известни бойци от "Ислямска държава", участвали в заснети на видео екзекуции на западни заложници, предаде Ройтерс.

Според официални представители, цитирани от "Ню Йорк таймс" и "Вашингтон пост", Ел Шафи ел Шейх и Александа Коти са от групата британски джихадисти "Бийтълс", прочула се с убийствата на заложници от западни страни.

Досега двамата мъже са били пленници на оглавяваните от кюрдите Сирийски демократични сили, но кюрдите са ги предали на американците поради опасения, че няма да могат да ги опазят предвид предстоящата турска инвазия в Северна Сирия. Един от източниците, пожелали анонимност, е казал, че двамата са прехвърлени в Ирак. От Пентагона няма официално потвърждение.

Сред хората, избити от групата "Бийтълс", е американският журналист Джеймс Фоли. Неговата екзекуция беше заснета на видео и клипът разпространен от джихадистки уебсайтове.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп критикува европейските страни, че отказват да приемат в свои затвори заловените в Ирак и Сирия техни граждани, сражавали се за "Ислямска държава". Според Тръмп, ако тези бойци бъдат освободени, те ще избягат в Европа.

Споделяне

Още от Свят