Войниците в поделенията вече трябва да взимат повече отколкото чиновниците с пагони

Сн. БГНЕС

Войниците, които служат в поделенията, ще получават повече отколкото чиновниците с пагони, които през годините станаха известни с прозвището "чантаджии". Това е основната идея на приетите от правителството промени в Закона за отбраната.

С тях ще се въведе диференциране на заплатите не само въз основа на военното звание, но и в зависимост от степента на компетентност и отговорност, образованието, професионалния опит, физическото и психическо натоварване.

За целта ще има нов класификатор на длъжностите. Предвижда се промените да влязат в сила от 1 януари догодина.

Те бяха предложени от военното министерство и публикувани за обществено обсъждане през септември. 

С тях военното министерство ще се опита да преодолее поне частично кадровия колапс, в който от години се намира българската армия. В същото време обаче новият механизъм за формиране на заплатите не е напълно ясен поне засега и ще трябва да се внимава да не доведе до субективизъм и напрежение в системата.

Според мотивите на МО "важно условие за справедливо оценяване на труда на отделните категории военнослужещи е въвеждането на по-големи разлики в размерите на техните основни месечни възнаграждения".

Практиката обаче показва, че дори скромно рутинно увеличение на заплатите води до нажежаване на атмосферата между военните по поделенията и заетите в администрацията. Друг обичаен конфликт тече и между военните и цивилните в системата, които обаче са извън готвените промени.

В момента дори по официални данни над 5000 места в армията са незаети, като най-сериозен е недостигът на войници.

На последните конкурси не се явиха достатъчно кандидати. Армията се принуди дори да свали леко изискванията за прием, но въпреки това проблемът засега няма решение.

Военният министър Красимир Каракачанов вече лансира ново 10-процентно увеличение на заплатите на военните, но освен ниските възнаграждения има и други проблеми, които отблъскват хората от професионалната военна служба.

Това са неясните критерии за израстване в йерархията, липсата на предвидимост, намаляващият авторитет в сектора и други.

Споделяне

Още по темата

Още от България