Войските в Афганистан се готвят за най-мащабната операция от войната в Залива

Войските в Афганистан се готвят за най-мащабната операция от войната в Залива

Британските, американските и афганистанските войници се подготвят за най-кървавото сражение от осемгодишната война в Афганистан, което се очаква да избухне идната седмица и което ще бъде най-голямото въздушно нападение от войната в Залива през 1991 г., пише британската преса, цитиран в неделя от БТА.

Обединените сили ще щурмуват някои от най-опасните региони в провинция Хелманд в серия атаки в рамките на операция "Мощарак", посочва в. "Телеграф". Офанзивата, чиято начална дата се пази в тайна, ще бъде по-мащабна от най-голямата операция досега - "Нокът на пантера", при която миналото лято бяха убити 10 британски войници, а над 100 бяха ранени. В операция "Мощарак" участват 15 000 войници, т.е. пет пъти повече в сравнение с миналогодишната офанзива.

Според военни експерти, цитирани от в. "Индипендънт", офанзивата ще стартира след няколко дни на "оформящи операции" в областта Над Али в Хелманд и около град Марджа с 80 000 души население, който се смята за крепост на талибаните и център за производство на опиум.

Мисията трябва да "счупи гръбнака" на талибаните в Хелманд. Командирите обаче предупредиха, че пораженията, които коалиционните сили могат да понесат, вероятно ще надвишат броя на жертвите във всяка една операция досега.

Високопоставени офицери, цитирани от "Телеграф", заявиха, че съществува "реален риск" по време на офанзивата британските сили да изгубят цял хеликоптер "Чинук", натоварен с войници, и предупредиха обществеността да се "подготви" за жертви.

Операция "Мощарак" е първият голям тест за президента Барак Обама, който изпрати още 30 000 войници в Афганистан. През май 2009 г. коалиционните сили и афганистанската армия стартираха четиридневна офанзива срещу Марджа, където са базирани най-малко 1000 талибани. Операцията доведе до задържането на рекордните 92 тона хероин и до значителното отслабване на талибанската база.

Фактът, че градът отново трябва да бъде нападнат, доказва колко е трудно да се поддържа сигурността с малоброен контингент, посочи Пол Бийвър, експерт по сигурността, цитиран от "Индипендънт". "Нямахме достатъчно войници на терена. Сега сме в позиция, в която афганистанската армия е по-добре обучена, така че ще може да поеме контрола", каза той.

По думите на британския полковник Ричард Кемп офанзивата ще стартира преди началото на бойния сезон, който обикновено започва през март, и ще отключи лято на сражения, тъй като американците бързат да прочистят Афганистан преди юли 2010, когато Барак Обама трябва да започне да изтегля войниците си.

Карзай се противопостави на силовото налагане на "чужди решения"

По същото време афганистанският президент Хамид Карзай заяви на 46-ата конференция за сигурността в Мюнхен, че международните сили трябва да позволят на афганистанците да управляват страната си, като им оказват подкрепа, без да налагат едностранно чужди решения.

За да се подобри обстановката в Афганистан, трябва да се позволи на правителството да предоставя услуги на хората, като се премахнат всички останали паралелни дейности, каза той.

Екипите на НАТО за възстановяване на Афганистан, неправителствените организации, международните хуманитарни групи и структури като ООН "трябва да бъдат подкрепа за правителството, а не негови съперници", каза Карзай, повтаряйки това четири пъти, за да акцентира върху тезата си.

Освен това международните сили трябва да престанат да нападат талибаните в районите, където живеят цивилни, добави президентът. "Прекратяването на операциите в афганистанските села е това, което афганистанският народ иска", каза Карзай. Той призна, че броят на цивилните жертви намалява, но подчерта, че тези случаи трябва да бъдат сведени до нула.

Карзай поиска още коалиционните сили да спрат да арестуват едностранно цивилни и правителствени представители и да оставят това на афганистанските органи на реда. "Това означава да се спрат нападенията срещу афганистански домове посред нощ, да се спрат арестите в афганистанските домове и села, афганистанците да получат пълна юридическа независимост много, много скоро. . . Заподозрените трябва да бъдат отвеждани от афганистанските сили и да минават през афганистанската съдебна система, съгласно законите на Афганистан", каза Карзай.

Той поиска силна подкрепа от международната общност за плана си за реинтеграция на бивши талибани в цивилния живот.

На конференцията за Афганистан в Лондон, която завърши преди броени дни, световните лидери обявиха създаването на специален фонд за финансиране на тези усилия. Досега дарения направиха Япония, Германия, Австралия и Испания, но във фонда все още има едва една четвърт от необходимите 500 милиона долара.

Лондонската конференция също така подкрепи решението за увеличаване на афганистанската армия и полиция до 305 000 души към октомври 2011 г. Досега международните усилия се концентрираха върху изграждането на професионална армия.

Карзай обаче заяви, че обмисля да върне общата военна повинност. "През изминалите много години посетих местни афганистански лидери, които ме посъветваха да се върха към някаква форма на повинност за афганистанската армия. Философски това ще бъде една от нашите цели, докато се движим към бъдещето, съветвайки се с афганистанския народ", каза Карзай.

Идеята за общата повинност беше повдигана и преди, предизвиквайки хладни реакции в Афганистан. Миналата седмица министърът на отбраната генерал Абдул Рахим Вардак каза, че армията не страда от недостиг на кадри и че няма нужда хората да бъдат принуждавани да служат. По неговите думи правителството не може да въведе обща повинност при сегашните обстоятелства, но остави отворен въпроса дали това би могло да се случи в бъдеще.

Споделяне

Още от Свят