Воислав Шешел с нова присъда за неуважение на съда

Воислав Шешел с нова присъда за неуважение на съда

Трибуналът на ООН за военните престъпления в бивша Югославия осъди сръбския ултранационалист Воислав Шешел на две години затвор заради отказ да отстрани информация от своя уебсайт, която разкрива самоличността на свидетели, на които е била гарантирана анонимност от съда, предаде Асошиейтед прес в четвъртък.

Това е третият път, при който Шешел е осъден за неуважение към съда, откакто той се предаде на съда на ООН през 2003 г., за да бъде съден за престъпления по време на войните на Балканите в началото на деветдесетте години.

При първото дело срещу Шешел за неуважение на съда през юли 2009 г. той бе осъден на 15 месеца затвор за публикуване на информация за защитени свидетели по основния процес срещу него. На второто дело за неуважение на съда през октомври 2011 г. Шешел бе осъден на 18 месеца затвор.

Прокуратурата поиска 28-годишна присъда за Шешел по основното дело срещу него. Съдебният процес по главното обвинение за престъпления срещу несърби в Хърватия, Босна и Войводина приключи през март, а произнасянето на присъдата се очаква през март идната година, посочва Танюг.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани